cs.detector.media
Анна Єгорова
17.05.2021 13:10
Мінцифри анонсувало першу функцію порталу «ВзаємоДія» — електронні петиції
Мінцифри анонсувало першу функцію порталу «ВзаємоДія» — електронні петиції
Пілотний проєкт стартував у 10 містах — Полтава, Івано-Франківськ, Луцьк, Суми, Ужгород, Хмельницький, Дніпро, Тернопіль, Черкаси та Херсон.

Електронні петиції доступні на єдиному ресурсі, повідомили в Міністерстві цифрової трансформації. Зазначається, що українці зможуть створювати, переглядати та підтримувати електронні петиції своїх громад у мобільному застосунку «Дія» та на національній онлайн-платформі електронної демократії «ВзаємоДія». Як зауважили в Мінцифри, до кінця року планують запустити сервіс петицій в усіх громадах України.

Сервіс місцевих петицій презентували 17 травня на Diia Summit 2.0 у межах форуму «Україна 30. Цифровізація». Щоб скористатися ним, спочатку треба авторизуватися через портал чи застосунок за допомогою індивідуального податкового номеру. «ІПН допомагає визначити місце реєстрації та належність до конкретної громади. Якщо ця громада вже є в "Дії", людина зможе переглядати наявні, подавати та підтримувати петиції, які стосуються саме його громади», — зауважили в Мінцифри. Ділитися петиціями можна за допомогою посилання чи роздрукованого QR-коду. Підтримати петицію користувач може лише один раз; це забезпечить прозоре голосування, додали розробники.

«Сьогодні знаковий день, коли ми робимо перший крок на шляху до електронної демократії. Цей крок — запуск у "Дія" електронних петицій», — сказав президент Володимир Зеленський на початку Diia Summit 2.0.

Петиції до центральних органів влади — Верховної Ради, Президента та Кабінету Міністрів України — теж планують перенести у «ВзаємоДію». Наразі подавати петиції можна на сайтах цих інститутів.

Нагадаємо, портал «ВзаємоДія» — частина ініціативи партнерства «Відкритий уряд», яку реалізують Секретаріат Кабінету Міністрів, Мінцифри у партнерстві з міжнародними донорами — Швейцарською Конфедерацією та проєктом EGAP (через фонд «Східна Європа»). Платформу презентували 12 січня й анонсували запуск перших функцій на весну 2021 року. До 2023 року збираються впровадити весь запланований функціонал: електронні звернення і запити, консультації, петиції, конкурси для громадських організацій, експертизи, громадський бюджет, а також доступ до урядової інформації.

«ВзаємоДія» має зробити більш простою та зручною комунікацію між органами влади і організаціями громадянського суспільства. Вона стане одним з інструментом реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021-2026 роки, яку наразі погоджують із центральними органами.

Технічні можливості платформи для громадянського суспільства «ВзаємоДія» анонсували на початку серпня 2020 року. Запустити її планували до кінця 2020 року; у кінці вересня в громадянському суспільстві зауважили, що прототип платформи вже готовий.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status