cs.detector.media
28.05.2021 14:43
У справі Стерненка про вбивство заявили відвід судді і вирішили допитати свідків
У справі Стерненка про вбивство заявили відвід судді і вирішили допитати свідків
Захист Сергія Стерненка стверджує, що суддя «некомпетентний та необ’єктивний».

У п’ятницю, 28 травня, адвокат Сергія Стерненка Андрій Писаренко у справі про вбивство Івана Кузнецова заявив відвід головуючому судді Віктору Кічмаренку – вже вдруге, але за тими ж мотивами – некомпетентність і необ’єктивність.

Минулого разу Писаренко заявляв відвід 19 березня – фактично минулого засідання, оскільки з тих пір засідання не відбувались або через хворобу суддів, або через апеляційні засіданні по іншій справі, які призначали в ті ж дні.

Як повідомляє Радіо Свобода, вдруге подати заяву про відвід Писаренко вирішив 26 березня – після ознайомлення із усіма матеріалами справи, зокрема аргументацією попередньої відмови Кічмаренка, його рішення щодо мови судового засідання (потерпіла говорила російською), відмови розглядати клопотання про зміну Сергію Стерненку запобіжного заходу по іншій справі і зауваження, яке Кічмаренко зробив через неявку обвинуваченого – той перебував на іншому судовому засіданні.

Адвокат заявив, що Кічмаренко не має достатньо компетенції, щоб слухати цю справу, та є зацікавленою особою. Колегія суддів відмовила у відводі головуючого.

Прокуратура запропонувала вивчити речові докази у справі – ніж Сергія Стерненка і його годинник, який був на пораненій руці. Втім Кічмаренко частково погодився із аргументами захисту, які нагадали, що 19 березня суддя ухвалив інший порядок дослідження – спочатку мають заслухати свідків обвинувачення.

На думку судді, коректніше і ефективніше буде досліджувати докази під час допиту експертів.

«Я не фахівець в цих ножах, ну побачу я його, і що. Треба, щоб експерти їх дослідили», – заявив Кічмаренко.

Наступне судове засідання відбудеться 4 червня. Прокуратура планує допитати під час нього трьох свідків обвинувачення – дівчину Стерненка Наталю Усатенко, яка була разом із ним під час нападу, Наталю Суслову і Леваду (ім’я не повідомлялось). Дві останні, за словами Стерненка, нібито були очевидцями нападу і бійки.

У 2018 році на Сергія Стерненка скоїли три напади, під час останнього з них він смертельно поранив одного з нападників Івана Кузнецова. Другий учасник нападу Андрій Ісайкул згодом втік з України.

Активіст стверджує, що діяв у рамках законного самозахисту. В замовленні нападів він звинувачує мера Одеси Геннадія Труханова, який справу не коментує. Стерненко також заявляв про тиск на слідство з боку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та генеральної прокурорки Ірини Венедіктової.  Венедіктова заявляла, що підозра у справі Стерненка «буде в будь-якому разі».

11 червня 2020 року Служба безпеки України оголосила Сергію Стерненку підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Українська гельсінська спілка з прав людини вважає переслідування активіста політично вмотивованим.

Паралельно Стерненку інкримінують викрадення та побиття Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам», співголовою якої є мер Одеси Геннадій Труханов.

9 квітня суд обрав Стерненку та другому фігуранту Руслану Демчуку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Фото: Радіо Свобода 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status