cs.detector.media
Анна Єгорова
24.06.2021 15:02
Українська природоохоронна група створила онлайн-курс про ліси для журналістів
Українська природоохоронна група створила онлайн-курс про ліси для журналістів
Онлайн-відеокурс розповідає про ліс як екосистему, лісове господарство України, загрози, незаконні рубки, а також як правильно висвітлювати тематику.

«Лісовий курс» розробила група науковців, експертів із біорізноманіття громадської організації «Українська природоохоронна група» за підтримки посольства Фінляндії. Він опублікований на порталі «Детектор медіа».

«Лісовий курс» складається з п'яти блоків: ліс як екосистема, лісове господарство України, загрози лісам України, незаконні рубки та ліси у ЗМІ. Основу кожного блоку складають відеоролики, присвячені підтемам. Автори курсу також запропонували посилання на додаткові текстові матеріали українською й англійською мовою та тести для перевірки засвоєного наприкінці кожного блоку.

Тема лісу «популярна й хайпова» для ЗМІ всіх регіонів України, сказав Єгор Гринник, представник Української природоохоронної групи, співавтор курсу і його «обличчя». Однак, зауважив він, природоохоронна спільнота помітила дві проблеми у висвітленні тематики лісів у медіа.

Перша — ЗМІ часто спотворюють інформацію, коли, наприклад, журналісти пишуть про незаконні рубки, але не мають розуміння, чим законна рубка відрізняється від незаконної. Інший приклад — тема лісових пожеж, відзначив Єгор Гринник: «Минулого року лісових пожеж було чимало, але мало хто писав про окремі причини, які впливають на їх виникнення».

Другий недолік висвітлення теми лісів, за оцінкою природоохоронців, — відсутність уваги ЗМІ до нагальних проблем, наприклад деградації лісів (втрата якості лісу) і їх біорізноманіття. Через те, що певні теми висвітлюють мало або не пишуть про них узагалі, в аудиторії складається хибне враження, ніби цих проблем не існує, пояснив представник УПОГ.

Крім того, додав Єгор Гринник, бракує матеріалів про охорону лісів українською мовою порівняно з англійською. Тому в організації вирішили створити курс — джерело комплексної інформації про ліси.

Одне з відео «Лісового курсу», присвячене визначенню незаконної рубки

Близько 80% інформації курсу представляє українські реалії, решта — теорія та загальносвітовий контекст, розповів Єгор Гринник. Автори курсу поєднали досвід української природоохоронної спільноти й дані з англомовних джерел. Курс зацікавить не лише журналістів, а й активістів і посадовців, які займаються темою лісів, переконаний один із його авторів.

Напрям роботи з медіа в Українській природоохоронній групі, за словами Єгора Гринника, вважають вкрай важливим, оскільки ЗМІ впливають на дії політиків і суспільну думку. Раніше в рамках проєкту УПОГ організувала серію активностей для журналістів, зокрема тренінги. «Лісовий курс» — перша спроба організації створити навчальний продукт, додав співавтор курсу. УПОГ планує продовжити популяризувати тему лісів у медіа, однак спочатку організації важливо отримати відгуки журналістів про курс, наголосив Єгор Гринник. Залишити відгук про курс можна в гугл-формі за посиланням або написатати повідомлення Українській природоохоронній групі можна за е-мейлом uncg.ua@gmail.com або на сторінці організації у фейсбуку.

Нагадаємо, співзасновник Української природоохоронної групи Олексій Василюк розповів «Детектору медіа» про роботу спільноти екологів і про причини, з яких журналістам варто дбати про точність, коли вони пишуть про довкілля.

Ми також писали, що ГО «Екодія» і платформа EdEra розробили онлайн-курс для дітей про «зелену» енергетику.

Фото: Brandon Montrone / Pexels

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status