cs.detector.media
14.07.2021 16:13
Правозахисники засудили нову хвилю репресій щодо активістів і медіа в Білорусі
Правозахисники засудили нову хвилю репресій щодо активістів і медіа в Білорусі
Правозахисні організації закликали українську владу припинити дипломатичні відносини з режимом Олександра Лукашенка.

14 липня силовики режиму Олександра Лукашенка здійснили чергову атаку на білоруське громадянське суспільство, а саме обшуки й арешти правозахисників і журналістів, йдеться в заяві правозахисних організацій, опублікованій на сайті Центру прав людини Zmina.

На момент публікації заяву підписали 16 громадських і правозахисних організацій: «Восток SOS», Правозахисний центр «Поступ», Освітній дім прав людини – Чернігів, «МАРТ», Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ), Free Belarus Center, Центр прав людини Zmina, проєкт «Дім вільної Росії», Центр громадської журналістики «МОСТ», Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива», Truth Hounds, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, проєкт «Без кордонів», Правозахисний центр «Дія», «Докудейз».

Зазначається, що атака на правозахисників відбувається по всій країні, окрім Мінську: інформація надходить з Бресту, Гродно, Орші, Полоцьку, Мозиря та Борисова. За даними правозахисників, обшуки відбулися в окремих активістів і правозахисників, а також в офісах правозахисного центру «Вясна», Білоруської асоціації журналістів, громадської організації «Імена», руху «За свободу», Центру правової трансформації Lawtrend, Білоруського Гельсінського комітету, Асоціації білорусів світу «Батьківщина», організації «Гендерні перспективи», «Офісу європейської експертизи і комунікацій», Центру економічних досліджень BEROC. Наразі відомо про затримання правозахисників Валентина Стефановича, Володимира Лабковича, Андрія Палуди та Сергія Сиса, додали в заяві.

«Протягом року, що минув після початку мирних протестів у Білорусі, майже 40 тисяч людей були незаконно затримані та піддані катуванням, понад 4 тисячі протестувальників, журналістів та правозахисників були піддані кримінальному переслідуванню. Заблоковано роботу провідних незалежних медіа, правозахисних організацій та опозиційних політичних партій. Задля затримання опонентів функціонери режиму не гребують нічим – це яскраво демонструє, зокрема, безпрецедентний акт повітряного піратства, вчинений 23 травня цього року, коли спецслужби Білорусі із застосуванням військової авіації примусово посадили у Мінську літак авіакомпанії Ryanair, на борту якого знаходився екс-редактор опозиційного каналу Nexta Роман Протасевич», — зауважили в заяві та резюмували, що з моменту падіння «залізної завіси» жодна країна Східної Європи не бачила політичних репресій такого масштабу. 

Заяву адресували президентові Володимиру Зеленському, голові Офісу президента Андрію Єрмаку, голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, секретарю РНБО Олексію Данилову та міністру закордонних справ Дмитру Кулебі.

Згідно з текстом заяви, її підписанти вимагають від адресатів:

Підписанти заяви додали, що їхні представники готові взяти участь у консультаціях з українським урядом щодо відповідей на системні та масові порушення прав людини у Республіці Білорусь. 

Нагадаємо, заступник голови «Білоруської асоціації журналістів» Олег Агеєв сказав, що в Білорусі спостерігається нова хвиля репресій, умови роботи для ЗМІ погіршуються. Крім того, державна пропаганда лякає антитерористичною операцією з метою придушити «терористичні осередки».

«Детектор медіа» розповідав, як українська медіаспільнота може протидіяти злочинам проти журналістів у Білорусі.

Зображення: Zmina / Telegram

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status