cs.detector.media
Людмила Тягнирядно
16.07.2021 17:03
Громадська організація «Опіка ангела» започаткувала онлайн-групи підтримки для батьків, які втратили дитину
Громадська організація «Опіка ангела» започаткувала онлайн-групи підтримки для батьків, які втратили дитину
Загалом в Україні діятиме 10 таких груп у різних регіонах. Вони цілком конфіденційні.

З 15 липня в Україні почали роботу онлайн-групи підтримки за принципом «рівний — рівному» для батьків, які пережили втрату дитини у вагітності, пологах або за короткий час після них, повідомила «Детектору медіа» засновниця громадської організації «Опіка ангела» Наталя Сениця.

Згідно з офіційними даними, у 2019 році в Україні майже 50 тисяч дітей народилися хворими, з них померли 393 дитини, а мертвими народилися майже 1300 дітей.

Наталя Сениця розповіла, що групи підтримки ведуть спеціально навчені волонтери, які також мали досвід втрати, пережили її та готові допомагати іншим. У травні та червні навчання пройшли 20 волонтерів з різних міст України. Під час навчання тренери проговорили етичні аспекти підтримки, а також специфіку проживання горя після втрати.

«Коли працюю з людьми, що пережили втрату, відчуваю як їм бракує додаткової підтримки. Формат "рівний — рівному" працює не лише завдяки тому, що ведучі самі мали досвід втрати. У таких групах немає ієрархії, що дозволяє учасникам сформувати особливу довіру один до одного. "Своїй людині" легше ставити "незручні запитання". Людині в горі здається, що все життя проходить начебто "за стіною". У форматі "рівний — рівному" підтримка йде "зсередини", "з цього боку стіни". Таку допомогу легше прийняти», — сказала Ксенія Віттенберг, травматерапевтка, тренерка ведучих груп підтримки.

Заплановано, що групи відбуватимуться раз на місяць. Переглянути розклад і зареєструватися можна на сайті організації «Опіка ангела». Участь у групах безкоштовна. Одна з 10 груп буде підтримувати жінок на шляху до  наступної вагітності після втрати, інші — націлені допомогти прожити.

Нагадаємо, «Детектор медіа» також розповідав про проблеми у висвітленні журналістами тем хворих на рак, донорства крові й органів, а також тем, пов'язаних із дітьми.  

Скриншот із сайту angelscare.org.ua

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status