cs.detector.media
Дмитро Кривошеєв
23.07.2021 15:31
Ukraine Reform Conference 2021 і підсумки 1,5 року реформ — версія Коаліції РПР
Ukraine Reform Conference 2021 і підсумки 1,5 року реформ — версія Коаліції РПР
Як громадськість готувалася до конференції в умовах пандемії, у яких реформах Україна зробила кроки вперед і назад, а також на чому акцентували міжнародні партнери під час конференції — розповіли в РПР.

7 і 8 липня в литовському Вільнюсі відбулася міжнародна конференція з питань реформ в Україні — Ukraine Reform Conference 2021. З 2017 року URC щороку об’єднує українську владу, міжнародних партнерів і громадянське суспільство. За всі підготовчі заходи до URC в Україні відповідає громадська спілка «Коаліція Реанімаційний пакет реформ».

Через пандемію конференцію у Вільнюсі відтермінували на один рік. За цей час Коаліція РПР організувала в Києві три форуми, присвячені Ukraine Reform Conference. У форумах традиційно взяло участь представництво влади та міжнародних партнерів: прем’єрміністри, очільники профільних міністерств і центральних органів виконавчої влади, народні депутати, посли іноземних держав тощо. Під час підготовчого заходу до URC 2021 у Києві прем’єрміністр України Денис Шмигаль назвав одним із пріоритетів для уряду створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства.

Напередодні URC 2021 громадські експерти презентували онлайн-моніторинг перебігу реформ в Україні. У звіті йдеться про 22 сектори, розподілені за 4 блоками: верховенство право й національна безпека, демократія й належне врядування, економіка і сталий розвиток, розвиток людського капіталу. Моніторинг охопив півторарічний період: із січня 2020 року по червень 2021 року.

Найбільше рекомендацій експертів влада виконала у сферах медіареформи (29 %), національної безпеки й оборони (17 %), економічних реформ (14 %) і виборчої реформи (13 %).

Хоча у 2020 – 2021 роках не спостерігалося значного прогресу у виконанні владою рекомендацій експертів у сфері судової реформи, але 13 липня парламент повторно ухвалив законопроєкт № 3711-д з поправками президента, що надає можливість сформувати доброчесну Вищу кваліфікаційну комісію суддів, яка, на думку експертів, має зіграти ключову роль у судовій реформі.

У сфері антикорупційної реформи з 14 рекомендацій експертів влада повністю виконала лише одну — ухвалила закон про Бюро економічної безпеки. Водночас реальна політична незалежність членів комісії з добору керівника Бюро викликає в експертів побоювання.

Експерти відзначили, що в деяких питаннях Україна навіть зробила крок назад. Наприклад, попри рекомендацію ухвалити закон для ефективної реалізації Агентством із розшуку та менеджменту активів (АРМА) своїх функцій, 30 червня Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроєкт № 5141, який фактично забороняє АРМА реалізовувати арештоване майно.

Міжнародні партнери вже неодноразово говорили про корупцію як одну з головних проблем України. Під час підготовчого заходу до URC 2021 заступниця Держсекретаря США з питань демократії, прав людини та праці Кара МакДональд назвала корупцію екзистенційним викликом для України, яка підриває довіру суспільства та стоїть на заваді економічного розвитку. А підтримку реформ у критично важливих сферах вона назвала найбільшим пріоритетом в українсько-американських відносинах. Саме на цих заявах Макдональд закцентували у своїх публікаціях із десяток українських ЗМІ.

Безпосередньо на самій конференції у Вільнюсі 7 липня на проблеми з корупцією в Україні звернув увагу держсекретар США Ентоні Блінкен. Він закликав українську владу забезпечити прозору процедуру добору керівництва НАБУ та САП разом із реальним покаранням посадовців-корупціонерів.

Інший важливий аспект Ukraine Reform Conference — це підтвердження курсу на підтримку України та впровадження реформ у нашій державі з боку міжнародних партнерів. Під час заходу Коаліції РПР 30 червня, який передував конференції в Литві, прем’єрміністерка Литовської Республіки Інґріда Шимоніте запевнила, що її держава і далі підтримуватиме демократичний розвиток України. «Україна зможе досягти [змін], якщо держава та громадянське суспільство будуть співпрацювати. Жодна демократична держава не буде успішна без громадянського суспільства, а в Україні воно міцне. Ми, як політики, маємо до нього дослухатися та розширювати його можливості», — говорила Шимоніте.

На конференції у Вільнюсі президент Литовської Республіки Ґітанас Науседа нагадав, що три роки тому під час URC 2019 у Торонто (Канада) українська влада поставила благополуччя громадян у центр процесу реформ: «Цього можна досягти лише за умови добре функціонуючої ринкової економіки, боротьби з корупцією та євроатлантичної інтеграції».

Іншим важливим фокусом України Науседа назвав співпрацю з Євросоюзом і реформи у сфері безпеки та оборонного сектору: «Україні потрібні чіткі плани для просування вперед, а міжнародна спільнота очікує запевнень щодо продовження послідовного процесу реформ в Україні».

Наступна Ukraine Reform Conference відбудеться у 2022 році у Швейцарії. У рамках підготовки до неї Коаліція РПР продовжить аналізувати ступінь виконання українською владою рекомендацій громадських експертів за 22 напрямами.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status