cs.detector.media
28.07.2021 14:53
На розгляді Верховної Ради лишаються 10 законопроєктів, загрозливих для громадянського суспільства, — Zmina
На розгляді Верховної Ради лишаються 10 законопроєктів, загрозливих для громадянського суспільства, — Zmina
До вісьмох проєктів законів, зазначених у звіті Zmina за перший квартал 2021 року, додали дві ініціативи.

Станом на середину літа 2021 року на розгляді парламенту перебуває 10 законопроєктів, що є загрозливими для громадянського суспільства, порушують Конституцію й міжнародні зобов’язання ­України у сфері прав людини, спрямовані на непропорційне обмеження свободи асоціацій і мирних зібрань, дискримінацію окремих категорій активістів, підтримку гомофобних ідей тощо. Про це йдеться в моніторинговій доповіді «Активізм 2021» за перше півріччя 2021 року, підготовленій Центром прав людини Zmina.

Зазначається, що в переліку — законопроєкти, які загалом або окремими своїми положеннями несуть загрози для громадської діяльності та прав людини. Ці проєкти законів внесені народними депутатами від фракцій трьох політичних партій — «Слуга народу», «Опозиційна платформа — За життя», ВО «Батьківщина», — а також Кабінетом Міністрів, зазначили правозахисники.

До вісьмох проєктів законів, зазначених у звіті Zmina за перший квартал 2021 року, додали дві ініціативи:

Серед інших ініціатив, визначених у доповіді як небезпечні для сектору:

Нагадаємо, за 2020  рік у Верховній Раді зареєстрували 13 законопроєктів, які, за висновками правозахисників, несуть згадані вище загрози. «ЗМІ для змін» аналізував рух 12 ініціатив у 2020 році.

П'ять ініціатив із переліку «загрозливих» упродовж 2020 – 2021 років зняли з розгляду Ради. Зокрема 2 лютого 2021 року знятий з розгляду проєкт закону про встановлення штрафів за пропаганду гомосексуалізму та трансґендеризму (№ 3917). «Детектор медіа» писав, як його розкритикували правозахисники.

3 березня 2021 року профільний Комітет ВР рекомендував повернути на доопрацювання чотири законопроєкти про лобізм. 31 березня проєкт закону № 3059 був наданий авторам на заміну, а три альтернативні законопроєкти (№№ 3059-1, 3059-2, 3059-3) 17 березня повернуті суб’єктам законодавчої ініціативи, пише Zmina. Раніше низка громадських організацій заявили, що закони про лобізм в Україні не на часі. Чотири такі ініціативи зареєстрували в Раді впродовж лютого-березня 2020 року. Громадянське суспільство моментально висловило критику, а «Детектор медіа» проаналізував рух законопроєктів про лобізм у 2020 році в рамках дослідження небезпечних ініціатив для громадського сектору і висвітлив думки експертів щодо механізмів регулювання лобіювання, запропонованих народними депутатами.

Протидіяти заглозливим для громадського сектора законопроєктам — завдання однієї з адвокаційних кампаній Платформи за правові реформи для організацій громадянського суспільства. Цю спільноту однодумців презентували 23 лютого 2021 року.

Фото: Верховна Рада України / Facebook

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status