cs.detector.media
18.08.2021 12:41
«Грубе порушення прав людини». Правозахисники вимагають від РФ звільнити затриманих 17 серпня кримських татар
«Грубе порушення прав людини». Правозахисники вимагають від РФ звільнити затриманих 17 серпня кримських татар
Також правозахисники вимагають негайно припинити практику залякування кримських татар, релігійних діячів і громадських активістів у Криму.

Близько десятка правозахисних організацій вимагають від Росії звільнити кримських татар, які були затримані окупаційною владою Криму вранці 17 серпня.

«Сьогоднішні обшуки і затримання не мають нічого спільного з боротьбою РФ проти тероризму. Зате вони є засобом політичного переслідування кримських татар, які демонструють активну громадянську позицію і протидіють свавіллю органів окупаційної влади Росії в Криму. Обшуки й арешти кримських мусульман також ведуть до розпалювання ісламофобії в Криму і є прихованим способом витіснення кримських татар з півострова», – сказано в заяві, опублікованій на сайті правозахисної організації «КримSOS».

Правозахисники зажадали від Росії негайно звільнити затриманих, припинити довільні обшуки, затримання та інші форми політичного тиску на осіб, які здійснюють своє право на свободу слова, свободу думки, совісті, релігії та мирних зібрань.

Також вони вимагають негайно припинити практику залякування кримських татар, релігійних діячів і громадських активістів у Криму, ефективно розслідувати всі випадки довільних обшуків і затримань у Криму.

Організації, які підтримали заяву:

17 серпня 2021 року окупаційна влада Криму провела відразу п'ять обшуків у будинках кримських татар. Зокрема, обшуки відбулись у місцевого імама Раїфа Февзієва в селі Строгонівка Сімферопольського району, у мешканця села Тернівка Балаклавського району Джеббара Бекірова, мешканця села Холмівка Бахчисарайського району Заура Абдуллаєва, мешканця села Фруктове Нахімовського району Севастополя Рустема Мурасова та мешканця села Поворотне Нахімовського району Севастополя Рустема Таїрова.

Всіх їх затримали, адвокати на обшуках також не були присутні. Затриманих підозрюють у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір аль-Іслямі», яка визнана владою РФ «терористичною організацією».

Президент України Володимир Зеленський назвав обшуки та затримання кримських татар російськими силовиками «кричущим порушенням прав людини», а МЗС України висловило Росії протест.

Прокуратура АРК і Севастополя вже відкрила кримінальні провадження за фактом нових обшуків і затримання кримських татар.

У лютому-березні 2014 року Росія окупувала Крим та інспірувала виступ сепаратистів в Луганській і Донецькій областях. Верховна Рада офіційною датою початку окупації Криму військами РФ встановила 20 лютого 2014 року. 26 лютого 2021 року Україна відзначила день Кримського спротиву російській окупації. На півострові тривають репресії проти проукраїнських активістів та незалежних журналістів.

За даними «Кримського ресурсного центру», лише за перше півріччя 2021 року російські силовики провели 33 обшуки, 156 затримань/утримань і 41 допит, опитування і «бесіду».

Загальна кількість арештів за перші шість місяців поточного року становила 96: 14 – нові арешти, 55 – продовження терміну утримання під вартою, вироки – 27. Зафіксовано 205 випадків порушення права на справедливий суд, 90 – на найвищий досяжний рівень фізичного і психічного здоров'я. Також зафіксовано 36 випадків етапування політв'язнів Криму. Штрафи виносили 28 разів.

Скріншот відео: Кримська солідарнсть/Радіо Свобода

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status