cs.detector.media
Анна Єгорова
06.09.2021 16:26
«Витрати на рекламу в ЗМІ досі залишаються значним сегментом у вартості виборчої кампанії», — Віта Думанська, «Рух Чесно»
«Витрати на рекламу в ЗМІ досі залишаються значним сегментом у вартості виборчої кампанії», — Віта Думанська, «Рух Чесно»
«Рух Чесно» дослідив ціни на рекламу в ЗМІ напередодні виборів, запланованих на жовтень. Найдорожчу зафіксували на радіо «UA Харків» — 12 гривень за секунду.

Громадська організація «Рух Чесно» повідомила на сайті, що дослідила розцінки на політичну рекламу на радіо та в регіональних онлайн і друкованих медіа в регіонах, де незабаром відбудуться вибори. Аналітики зібрали в таблиці інформацію про вартість реклами на радіостанціях, кількох телеканалах і місцевих інтернет-виданнях.

Центральна виборча комісія повідомила, що 31 жовтня відбудуться вибори міського голови Харкова, а також проміжні вибори народних депутатів двох округів — № 184 (м. Нова Каховка, Херсонська область) та № 197 (м. Золотоноша, Черкаська область). Нагадаємо, харків'яни обиратимуть нового мера, оскільки попередній, Геннадій Кернес, помер після ускладнень від коронавірусу. На Херсонщині та Черкащині обиратимуть заміну Ігорю Колихаєву, обраного мером Херсона, та Олександру Скічку, який очолив Черкаську облдержадміністрацію.

Зазначається, що аналітики «Руху Чесно» користувалися розцінками на політичну рекламу на радіо, опублікованими в газетах «Голос України» і «Урядовий кур'єр». Згідно з ними, найвищі ціни на рекламу зафіксували в Харкові, зокрема на радіо «UA Харків» — 12 гривень за секунду. Для порівняння аналітики навели вартість реклами на радіо «UA Херсон» — 2,18 гривні за секунду. Найдешевша реклама у «Радіо П'ятниця»: у Каневі та Золотоноші 1 секунда коштує 25 копійок. У Харкові на цій радіостанції ціна вдесятеро більше: 2,5 гривні за 1 секунду.

«Рух Чесно» пише, що регіональні медіа оприлюднили свої розцінки на розміщення політичної реклами. Зокрема, лонгрід у виданні Novakahovka.city коштує 3200 гривень, промо-новина — 1000 гривень, а найбільше коштує конкурс — 3500 гривень.

Координаторка «Руху Чесно» Віта Думанська розповіла «Детектору медіа», що організація моніторить витрати на кампанію і звіряє зібрані дані з фінансовими звітами партій і кандидатів. «Витрати на рекламу в ЗМІ досі залишаються значним сегментом у вартості виборчої кампанії. Моніторинг на будь-якому ринку має профілактичну функцію, щоб ЗМІ не зловживали цінами на рекламу та немаркованою агітацією в цей період. Реклама має бути доступною на рівних умовах всім кандидатам чи партіям, і виборець має однозначно розуміти, що споживає політичну рекламу», — сказала вона. Віта Думанська розповіла, що в «Русі Чесно» також фіксують дочасну агітацію за кандидатів, а за підсумками виборів — окрім результатів, аналізують наскільки ефективною була кампанія (якими каналами комунікували штаби, скільки витрачали і на які ЗМІ, а також чи відобразилося це на здобутих голосах).

«Рух Чесно» закликав ділитися актуальною інформацією за адресою info@chesno.org.

В організації нагадали, що «Рух Чесно» збирав інформацію про розцінки під час президентських і парламентських виборів 2019-го. Тоді найдорожче коштувала реклама на радіостанціях «UA: Українське Радіо», «Хіт ФМ» та «Русское радио» — 40 гривень за 1 секунду.

Нагадаємо, «Детектор медіа» розповідав, чим громадські організації займаються під час виборів.

Обкладинка: «Рух Чесно»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status