cs.detector.media
Анна Єгорова
28.09.2021 14:37
Касаційний суд відкрив провадження за позовом екснардепки Пташник до «Руху Чесно»
Касаційний суд відкрив провадження за позовом екснардепки Пташник до «Руху Чесно»
Адвокатка «Руху Чесно» вважає, що для відкриття справи немає підстав і готуватиме відзив скарги.

Народна депутатка України 8-го скликання (позафракційна, обрана в Раду за списком партії «Самопоміч»), адвокатка Вікторія Пташник повідомила «Детектору медіа», що подала касаційну скаргу на рішення Київського апеляційного суду від 6 квітня 2021 року в справі щодо інформації, оприлюдненої громадською організацією «Рух Чесно».

Згідно з Єдиним реєстром судових рішень, спершу суддя Касаційного цивільного суду Євгеній Краснощоков залишив заяву без руху. Як розповіла «Детектору медіа» Вікторія Пташник, вона виправила недоліки в скарзі та подала її знову. 13 серпня суддя Василь Яремко ухвалив відкрити касаційне провадження та повідомити про це учасників справи до 10 вересня.   

Адвокатка «Руху Чесно» Віра Крат прокоментувала «Детектору медіа», що касаційної скарги ще не отримували. «З ухвал в Єдиному реєстрі вбачається, що Верховний Суд у іншому складі вже розглядав одну касаційну скаргу і повернув як необґрунтовану. Вважаю, що безпідставно поновлено строк на касаційне оскарження і відкрито провадження. Але наразі будемо готувати відзив», — сказала вона.

Дані про стан розгляду справи на порталі «Судова влада»

Як «Детектор медіа» писав раніше, судовий спір виник у червні 2020 року. Вікторія Пташник подала позов щодо захисту честі, гідності й ділової репутації. Причина — фрагмент публікації «Руху Чесно» щодо звітування про витрати на рекламу під час виборчої кампанії на Харківщині. Вікторія Пташник просила суд визнати інформацію недостовірною, такою, що порушує її немайнові права, а також заборонити її поширювати.

12 жовтня 2020 року Святошинський районний суд Києва ухвалив рішення відмовити пані Пташник у задоволенні позову. Суд зробив висновок, що публічна особа має «бути готовою до підвищеного рівня критики, у тому числі у грубій формі, прискіпливої уваги суспільства і підвищеної зацікавленості суспільства його діяльністю та/або особистим життям тощо, адже вони, обираючи кар’єру публічної особи, погодились на таку увагу».

Екснардепка подала апеляцію. 6 квітня 2021 року апеляційний суд частково задовольнив скаргу Вікторії Пташник: скасував рішення суду першої інстанції через процесуальні порушення, однак погодився з його висновком і відмовив пані Пташник у позові. Апеляційний суд вирішив, що зазначений фрагмент публікації «Руху Чесно» не порушує немайнових прав позивачки, а також є оціночним судженням, а не твердженням, тому не може бути спростованим.

Невдовзі нардепка повідомила «Детектору медіа», що готує звернення в суд третьої інстанції.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status