cs.detector.media
04.10.2021 18:56
Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» назвав перелік аналітичних центрів, яким можна довіряти
Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» назвав перелік аналітичних центрів, яким можна довіряти
Центр Разумкова перший у його списку. Експерт також сказав, як розпізнати фейкового політолога в телеетері.

Перелік аналітичних центрів, фахівцям яких можна довіряти, порекомендував у відео Олексій Гарань, професор політології Національного університету «Києво-Могилянська академія», науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Олексій Гарань відзначив громадські організації та аналітичні центри «Український центр економічних та політичних досліджень імені Олександра Разумкова», громадянську мережу «Опора» і «Комітет виборців України» (тематика виборів), «Трансперенсі Інтернешнл Україна» і «Центр протидії корупції» (антикорупційна тематика), «Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння» (військові питання), «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій» (економічні питання), «Нова Європа» (питання зовнішньої політики). Крім них, професор порекомендував організації «Центр близькосхідних досліджень», «DiXi Group», «Стратегія ХХІ», «Європа без бар’єрів». 

«Ця думка є суб’єктивною. Але вважаю, що дуже важливо говорити про справжніх аналітиків і про людей, які представляють академічну політологію. Тому що якщо ти вважаєш себе об'єктивним дослідником, ти не будеш, умовно кажучи, мочити одну політичну силу та захвалювати іншу», — сказав Олексій Гарань.

Фахівці фонду «Демократичні ініціативи» створюють серію навчальних відеуроків для представників громадського сектору та аналітиків у рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та міжнародної організації Pact в Україні. Інші випуски присвячені зокрема темам фокус-груп, соціальних досліджень, ролі фактів у пропаганді, псевдосоціологів тощо.

Нагадаємо, під час дослідження Центру Разумкова 40,5% респондентів відповіли, що вперше чують про такі центри. Схожі дані наводив Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва в кінці 2020 року.

У 2020 році Центр Разумкова очолив рейтинг незалежних аналітичних центрів Центральної і Східної Європи. У світовому рейтингу він посів 40-ве місце (32-е місце у варіанті рейтингу без організацій США).

Раніше на внеску аналітичних центрів (think tanks) у суспільно-політичне життя країни наголосив в інтерв'ю Володимир Шейгус, виконавчий директор ІСАР «Єднання».

Скриншот: Демократичні ініціативи / YouTube

 

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status