cs.detector.media
06.10.2021 17:17
38,5% нефеміністів/ок вважають, що поширення ідей фемінізму призводить до порушення прав чоловіків, — опитування Zmina
38,5% нефеміністів/ок вважають, що поширення ідей фемінізму призводить до порушення прав чоловіків, — опитування Zmina
Загалом ідеї фемінізму для сучасного українського суспільства вважають так чи так актуальними 63,8% респондентів.

Центр прав людини Zmina оприлюднив результати соціологічного онлайн-опитування «Що в Україні думають про сучасний фемінізм та феміністок». Зазначається, що опитування провели з 9 по 24 серпня 2021 року, щоб вивчити спектр уявлень про сучасний фемінізм та його основні ідеї. Дослідники опитали 725 респондентів (64,8 % — жінки, 35,2% — чоловіки) у Facebook: респондентів шукали шляхом таргетованої реклами.

Розподіл відповідей респондентів щодо актуальності ідей фемінізму для сучасного українського суспільства за статтю, ідентифікацією, %

Зокрема, згідно з результатами опитування, 38,5% нефеміністів/-ок переконані в тому, що поширення ідей фемінізму призводить до порушення прав чоловіків. У цьому контексті опитані, зокрема, згадували про запровадження гендерних квот у виборче законодавство.

«Респонденти вважають це “наданням привілеїв для жінок, що порушує трудові права чоловіків”. Крім того, у відкритих відповідях опитувані часто вказували на факти нібито безпідставних звинувачень чоловіків у сексуальних домаганнях, що, на їхню думку, теж порушує права чоловіків»,розповіла авторка звіту Ірина Тишко.

Дослідники також з'ясували, що обидві групи вважають домашнє насильство — найбільш актуальним питанням для розв'язання. Зазначається, що цей пункт обрали 93,2% феміністів/-ок і 74,3% нефеміністів/-ок.

Нагадаємо, у липні команда Центру прав людини Zmina назвала ЛГБТ-активізм найризикованішим напрямом громадської діяльності.

Керівниця Центру прав людини Zmina Тетяна Печончик розповіла «Детектору медіа» про свій перехід із журналістики в громадський сектор, вимушену відмову від творчості та медійні навички, які допомагають у правозахисті.

Обкладинка, інфографіка Zmina

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status