cs.detector.media
Анна Єгорова
07.10.2021 18:11
Організація Inscience випустила тизер до серії документальних відео «Науковиці»
Організація Inscience випустила тизер до серії документальних відео «Науковиці»
11 жовтня вийдуть всі 4 серії про українських науковиць: математикиню, морську біологиню, зоологиню та нейробіологиню. А поки співзасновниця Inscience розповіла деталі проєкту.

7 жовтня громадська організація Inscience презентувала тизер до серії документальних відео «Науковиці», присвяченої жінкам у природничих науках. Організатори зазначили, що це «короткий road-movie світом науки, від нейробіології до дослідження китів та вивчення внутрішніх хвиль океану, від Києва до Антарктиди». Мета відеоісторій — надихати дівчат обирати наукові спеціальності для навчання та кар’єри. Зокрема йдеться про STEM-напрями (Science, Technology, Engineering and Mathematics — «ДМ»).

«Загалом тільки 23% зарахованих до університетів дівчат вступили на STEM-спеціальності, водночас майже 13% із цих 23% — на медичні спеціальності. За оцінками ЮНЕСКО, у всьому світі близько 30% дівчат отримують вищу освіту зі STEM спеціальностей, зокрема 15% — зі спеціальностей, пов’язаних із медициною та доглядом», — йдеться в дослідженні аналітичного центру Cedos. Ці дані мотивували Inscience, яка більше чотирьох років займається популяризацією науки в суспільстві, зібрати і розказати історії українок у науці, розповіла Анна Орєхова, співзасновниця організації.

Анна Орєхова навела приклад: у Стенфордському університеті в рамках нової інклюзивної стратегії збільшили кількість викладачок на перших курсах STEM-спеціальностей. Після цього кількість абітурієнток зросла. В Inscience вирішили у форматі відеоісторій показати дівчатам рольові моделі того, як побудувати кар'єру в сфері природничих наук в Україні, розповіла Анна Орєхова.

Кадр із серії відео «Науковиці»

У рамках проєкту «Науковиці» вийде чотири документальних відео тривалістю 7–10 хвилин. За словами співзасновниці Inscience, цей формат обрали, щоб розкрити всі сторони особистостей обраних героїнь. Розповідаємо про них.

Віра Єфремова — нейробіологиня, яка вирощує мозкові органоїди в чашках Петрі. У лабораторії науковиця «перепрограмовує» клітину (наприклад, шкіри) так, щоб вона діяла як клітина мозку, пояснила Анна Орєхова. Мозкові органоїди потрібні, щоб досліджувати вплив хвороб на мозок, зокрема генетичних. Віра кілька років працювала в Німеччині, здобула ступінь доктора наук. Зараз вона прийняла запрошення Каліфорнійського університету і продовжує своє дослідження в Берклі.

Віра Єфремова. Кадр із серії відео «Науковиці»

Марина Шквиря — зоологиня. Вона вивчає великих хижаків — тигрів, вовків, ведмедів. Марина — головна зоологиня Київського зоопарку. Часто працює в чорнобильській зоні; у співавторстві з іншими науковцями має публікацію в британському журналі Nature, який вважається найпрестижнішим науковим виданням у світі. Разом із чоловіком Марина заснувала притулок для ведмедів «Біла скеля», у якому реабілітують тварин, врятованих із ресторанів і мандрівних цирків.

Марина Шквиря

Катерина Терлецька, математикиня і популяризаторка математики. Вона працює в Малій академії наук, долучалася до створення Музею науки. Науковиця досліджує внутрішні хвилі океану, які людина не бачить, але вони впливають на планету — від ґрунтів до змін клімату. Її дослідження можуть пояснити феномен Лохнеського чудовиська як зіткнення хвиль.

Катерина Терлецька на сцені TED.KSE

Оксана Савенко, морська біологиня, вивчає китів, дельфінів, тюленів. Оксана — перша і єдина науковиця в Україні, яка вдруге бере участь у цілорічній експедиції на станції «Академік Вернадський» в Антарктиці. Під час зимівлі, коли вода замерзає, експедиція взагалі відрізана від світу, акцетувала Анна Орєхова.

Оксана Савенко. Кадр із серії відео «Науковиці»

«Ми хочемо показати, що є різні шляхи для жінок у науці, і різні перешкоди. Ми хотіли, щоби науковиці від першої особи розповіли, з чим вони зіштовхуються в кар'єрі, в особистому житті, в активізмі, як вони долають проблеми. Щоб їхні приклади надихали школярок і студенток, які теж хочуть розвиватися в цих сферах, але, можливо, не впевнені в своїх силах і мають запитання. Очікуємо, що вони подивляться відео і це їх не тільки надихне, але й дасть розуміння, у якому напряму рухатися і що вони також можуть досягти того, що змогли досягти наші героїні», — сказала Анна Орєхова.

Крім науковиць, є героїня, яка присутня в кожному відео. 15-річна Маша розпитує кожну науковицю про її життя, тому що сама зараз обирає майбутній фах. Через це спілкування та Машину цікавість до науки розкриваються і характери героїнь, розповіла Анна Орєхова.

Кадр із серії відео «Науковиці»

Режисерка відеосерії — фотографка і режисерка-документалістка Юлія Кочетова. Вона висвітлювала події Революції Гідності, анексію Криму та війну на Донбасі. Її роботи як режисерки — «До скорого» (2016), «Поміж» (2017), «Поки ви всі зі мною» (2019), A Ukrainian Love Story (2019). Її фільми були показані та отримали відзнаки на кінофестивалях в Україні, Білорусі, Франції, Грузії, Естонії та Бразилії. Операторка «Науковиць» — Христина Лизогуб; одна з її робіт — документальний фільм «Школа №3» — здобула гран-прі Берлінале в 2017 році в номінації «Повний метр» конкурсної програми Generation 14plus.

Усі відео оприлюднять до 11 жовтня, Міжнародного дня дівчат. Разом із Front Pictures організація Incience організує світлову проекцію на будівлю на станції метро «Арсенальна», щоб зацікавити проєктом перехожих киян і гостей міста (наразі дата уточнюється). 16 жовтня відбудеться закритий показ у «Планеті кіно». Упродовж жовтня відбуваються зустрічі з героїнями проєкту. Першу організували 6 жовтня: на зв'язку була Оксана Савенко зі станції «Академік Вернадський» з Антарктики, а у форматі офлайн гості спілкувалися з науковицями зі сфери ІТ і математики. Друга зустріч запланована на 26 жовтня. На неї завітає математикиня Катерина Терлецька, і гостям покажуть, як рухаються хвилі океану, за допомогою фарб і льоду на прикладі акваріуму.

Кадр із серії відео «Науковиці»

Inscience раніше вже взаємодіяла із аудиторією молоді, тож поширюватиме відео своїми платформами, розповіла Анна Орєхова. Оскільки відео будуть у публічному доступі на YouTube, планують задіяти україномовних блогерів. Організація також підписала меморандум з Міністерством освіти і науки, яке має допомогти поширити відео серед навчальних закладів. Українцям про проєкт розкажуть через інтерв’ю з науковицями в медіа, поділилася планами Анна Орєхова. Відеопроєкт збираються показати і міжнародній спільноті: зробити англомовні субтитри та розповсюдити відео на англомовних платформах та запропонувати їх міжнародним медіа, які пишуть на теми науки й гендеру.

Проєкт «Науковиці» підтримав Український культурний фонд. Решту коштів зібрали завдяки українському бізнесу, зокрема ІТ-компаніям MacPaw (генеральний партнер), SoftServe, Grammarly, Eleks, Squad. Проєкт також підтримують медіаальманах Huxley і компанія Front Pictures.

У планах Inscience — продовжити знімати документальні відео про українських науковиць, зокрема про астрофізикинь, розповіла Анна Орєхова.

«Можна розповідати про космос не лише через Ілона Маска, а й через українських науковиць», — пояснила вона.

Фото: Кateryna Terletska, Marina Shkvyria, Incience / Facebook; кадри з серії відео «Науковиці» надала організація Inscience

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status