cs.detector.media
15.10.2021 18:23
Громадський сектор виступив проти проєкту закону, що ускладнить залучення волонтерів з-за кордону, — заява
Громадський сектор виступив проти проєкту закону, що ускладнить залучення волонтерів з-за кордону, — заява
Більше 70 громадських організацій закликали парламент не підтримувати законопроєкт №4521 в сесійній залі. Законопроєкт ускладнює процедуру залучення волонтерів з-за кордону і шкодить розвитку волонтерського руху, але аж ніяк не вирішить проблему неконтрольованої трудової міграції, вважають підписанти заяви.

Спільну заяву громадського сектору оприлюднили 5 жовтня на сайті громадської організації «Центр демократії та верховенства права», після того як у порядок денний сесії Верховної Ради був включений проєкт закону №4521 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки волонтерської діяльності». Збір підписів триває. 11 жовтня представники сектору провели пресконференцію.

Підписанти заяви вбачають, що запропоновані зміни ускладнять процедуру залучення іноземних волонтерів (зокрема й релігійними організаціями), зроблять її довгою. Автори заяви відзначили, що в разі ухвалення змін, оскаржити відмову в залученні волонтера буде неможливо, введуть двоетапну перевірку для іноземців і осіб без громадянства, які вже в Україні та прагнуть волонтерити. Запропонований механізм підтвердження доброчесного волонтерства в заяві назвали неефективним. Водночас, за словами заявників, законопроєкт не запобігає неконтрольованій трудовій міграції. На момент публікації заява має 79 підписантів, серед яких всеукраїнські та регіональні громадські, правозахисні та благодійні організації.

Законопроєкт №4521 зареєстрували в грудні 2020 року. У його пояснювальній записці йдеться, що його мета — протидія «фіктивній волонтерській діяльності як засобу отримання іноземцями / особами без громадянства посвідки на тимчасове проживання в Україні». Зазначається, що в Мінсоцполітики надходили повідомлення про кримінальні порушення щодо осіб, зареєстрованих як іноземні волонтери, щодо керівників організацій, які приймають іноземних волонтерів, а також про те, що організації запізно повідомляють про залучення волонтерів з-за кордону або не повідомляють зовсім. За словами авторів проєкту закону, це стало приводом розробити законопроєкт. Ініціатива передбачає створення окремого переліку організацій, які залучають волонтерів-іноземців, і низку нових звітів для них.

Нагадаємо, у 2021 році проєкт закону №4521 увійшов у перелік ініціатив, які, на думку експертів Центру прав людини Zmina, несуть загрози для громадянського суспільства, порушують Конституцію й міжнародні зобов’язання ­України у сфері прав людини, спрямовані на непропорційне обмеження свободи асоціацій і мирних зібрань, дискримінацію окремих категорій активістів, підтримку гомофобних ідей тощо. Дослідники вважають, що законопроєкт суттєво ускладнює наявну процедуру залучення іноземних волонтерів і не сприятиме поширенню волонтерського руху в Україні.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status