cs.detector.media
23.10.2021 13:13
25 жовтня — онлайн-обговорення пропозицій до плану втілення Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства
25 жовтня — онлайн-обговорення пропозицій до плану втілення Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства
Уряд готує план на три роки за стратегією на 2021 – 2026 роки, затвердженою президентом 7 вересня.

21 жовтня центральні органи влади почали обговорення заходів, проблем на вирішення яких вони спрямовані й очікуваних результатів, що доречно включити в перший трирічний план із реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства, йдеться в анонсі у фейсбуку. Зазначається, що перший трирічний план охопить 2022 — 2024 роки. Пропозиції вносять у документ, який оновлюється.

Думку щодо пропозицій експертів із органів влади можуть висловити представники громадянського суспільства 25 жовтня під час онлайн-обговорення в Zoom. Початок о 17:00; захід триватиме півтори години. Згідно з програмою, планується зокрема обговорити пропозиції із компетенції Державної податкової служби, Мін'юсту та Міністерства соціальної політики. Для участі в заході потрібно зареєструватися за посиланням.

У разі виникнення питань пропонують звертатися до Артема Коновалова, legalreformscso@gmail.com.

Нагадаємо, 7 вересня президент Володимир Зеленський затвердив указом Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021 — 2026 роки, ухвалену урядом у червні. Президент доручив уряду залучити організації громадянського суспільства в процес розробки трирічних планів заходів із реалізації Національної стратегії.

у 2020 році уряд завершив виконання п'ятирічної Стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016 – 2020 роки і розробив спільно з експертами громадських організацій проєкт нової Стратегії. На стадії проєкту, обговореного в регіонах, у документ внесли ключові пропозиції сектору, в тому числі податкові стимули й преференції, покращення реєстраційних процесів, механізми участі в ухваленні рішень на місцях тощо. Проєкт Стратегії презентували 15 грудня 2020 року. Документ мали ухвалити в лютому 2021 року, однак його погоджували пів року.

В інтерв'ю «Детектору медіа» Державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема розповів про проєкт нової Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021 – 2026 роки, ключові досягнення попередньої стратегії та перспективи співпраці уряду та громадянського суспільства.

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба поділився з «Детектором медіа» думками про те, наскільки уряд виконав п’ятирічний план зі сприяння розвитку громадянського суспільства та хто стоїть на заваді реальних змін далі.

У 2020 році всередині громадського сектору розробили документ про бажані реформи для розвитку сектору — Карту правових реформ для громадянського суспільства. Документ називає 91 проблему сектору у правовому полі та пропонує по кілька рішень кожної. Текст напрацювали близько 200 ГО під час експертних обговорень (у тому числі — регіональних). Положення Карти частково відображені в Нацстратегії сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021 – 2026 роки. Ключові досягнення та виклики за рік існування Карти описав експерт Центру демократії та верховенства права Артем Коновалов.

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status