cs.detector.media
08.11.2021 11:00
Громадські організації закликали «максимально швидко та професійно» розслідувати напад на журналістку Альону Березу
Громадські організації закликали «максимально швидко та професійно» розслідувати напад на журналістку Альону Березу
Заявники також наполягають на справедливому розслідуванні всіх схожих справ, а журналістів й активістів закликали поширювати інформацію про замахи та напади на колег.

Спільну заяву оприлюднила громадська організація «Центр демократії і верховенства права».

Нагадаємо, 3 листопада у Хмельницькому напали на журналістку-розслідувачку, регіональну представницю ІМІ, засновницю ГО «Жіночий антикорупційний рух» Альону Березу. Невідомий облив її незрозумілою речовиною, коли вона виходила зі спортивного клубу. Альона Береза заявила, що пов’язує напад зі своєю журналістською та громадською діяльністю. Журналістці надали озброєну охорону.

Заяву підтримали члени консорціуму — Ініціативний центр сприяння активності та розвитку громадського почину «Єднання», ЦЕДЕМ та Український незалежний центр політичних досліджень, — а також представники організацій-учасниць «Платформи за правові реформи для організацій громадянського суспільства», членкинею якої є і Альона Береза. Приєднатися до підписантів можна за посиланням.

Підписанти в заяві засудили насильницькі дії щодо громадських діячів, активістів та журналістів, наголосивши, що кількість нападів зростає. Заявники послалися на дані моніторингу Національної спілки журналістів, згідно з якими за 10 місяців поточного року на підконтрольній українському урядові території відбулося 59 інцидентів із застосуванням сили до представників ЗМІ.

«Ми закликаємо Національну поліцію України максимально швидко і професійно розслідувати справу нападу на Альону Березу, покарати нападників та замовників, а також наполягаємо на справедливому розслідуванні усіх справ, пов’язаних із нападами на громадських діячів. Держава має продемонструвати, що вона спроможна гарантувати громадянам право на життя, безпеку їхніх родин та домівок», — йдеться в заяві.

Підписанти заяви також закликали журналістів і громадських активістів сприяти активнішому висвітленню інформації про замахи та напади на колег, адже це «не лише дасть їм видиму важливу підтримку, а й допоможе залучити більшу кількість союзників задля захисту громадських діячів».

Нагадаємо, з початку року Центр прав людини ZMINA зафіксував 88 випадків тиску на активістів. Найбільше випадків трапилося на Київщині, Харківщині та Луганщині.

Інститут масової інформації зафіксував у жовтні 14 випадків порушень свободи слова в Україні, з них дев’ять випадків стосувались фізичної агресії проти журналістів.

Фото: Рада реформ Хмельниччини

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status