cs.detector.media
Йеннес де Мол
16.12.2021 12:00
Міжнародне визнання допомагає правозахисникам і правозахисницям почуватись у безпеці
Міжнародне визнання допомагає правозахисникам і правозахисницям почуватись у безпеці
Вручаючи Тюльпан прав людини в Україні, ми хочемо показати їм, що їхню роботу цінують, що в них є союзники.
Шестеро чоловіків вибили двері в її дім, зґвалтували і жорстоко побили рідних. Потім загидили зруйноване помешкання і пішли геть.

Проте конголезька правозахисниця Жюстін Масіка Біхамба не злякалась і продовжила виступати проти масового сексуального насильства під час збройного конфлікту на сході Демократичної республіки Конго.

Саме смілива Жюстін Масіка Біхамба стала однією з перших лауреаток глобальної премії «Тюльпан прав людини».

Це було у 2008 році. З того часу Міністерство закордонних справ Нідерландів щороку нагороджує правозахисників та правозахисниць за видатні досягнення в боротьбі за права людини.

В Україні нагороду вручають вчетверте. Цьогоріч лауреатками премії стали виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк та засновниця ініціативи «Марш жінок» Олена Шевченко.

Оксана Романюк, Пітер ван Фліт, Олена Шевченко

 

Глобальний Тюльпан прав людини

Для Нідерландів дуже важливо підтримувати та публічно визнавати роботу тих, хто відстоює права людини та протидіє дискримінації. Тому вже 13 років поспіль міністр закордонних справ Нідерландів у Гаазі вручає Глобальний Тюльпан прав людини.

Це бронзова скульптура та премія в розмірі 100 000 євро. Лауреатів глобальної премії обирає журі з понад сотні номінанток та номінантів з усього світу.

Хоча уряд Нідерландів рішуче підтримує кожен аспект прав людини, для Глобальної премії, МЗС щороку зосереджується на певних пріоритетних темах.

Наприклад, у 2020 році цими темами були:

У 2021 році до «короткого списку» глобальної премії із 13 півфіналістів потрапила номінантка від України Олександра Матвійчук з Центру Громадянських Свобод. Однак саму премію отримав угандійський юрист з прав людини Ніколас Опійо.

Ніколас Опійо

Це людина з унікальною історією. Зараз він бореться проти анти-ЛГБТІ законодавства та криміналізації катувань і постійно наражається на погрози та переслідування, але не відступається від принципів.

Ніколас виріс на околиці міста Гулу на півночі Уганди. Його село неодноразово зазнавало нападів Армії Опору Господа (LRA) – повстанської групи, яка викрадала дітей, а потім змушувала їх воювати.

Урядові солдати затримали батька Ніколаса і разом з іншими чоловіками відвезли на стадіон, де тримали без їжі. Подивившись крізь тріщину в стіні стадіону, Ніколас побачив, як його батька б'ють. Саме тоді Ніколас і вирішив стати юристом – щоб на законодавчому рівні змінити ситуацію з правами людей у своїй країні.

 

Місцеві Тюльпани

З 2018 року посольства Нідерландів у восьми країнах світу вручають місцеві Тюльпани прав людини.

Премії отримують правозахисники у державах, де тема активізму за права і свободи людини є особливо актуальною. Це Афганістан, Коста-Рика, Демократична Республіка Конго, Ірак, М’янма, Зімбабве, Грузія та Україна.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів особисто вручає премію. Це грант (від 5 до 25 тисяч євро) та сталева статуетка.

Тюльпан зроблений зі сталі зовсім не випадково: ті, хто його отримують, дійсно мають сталевий характер і є лідерами у боротьбі за права у своїй сфері.

 

Тюльпан прав людини в Україні

Щороку, на честь Міжнародного дня прав людини, ми у посольстві в Києві проводимо церемонію нагородження, щоб привернути увагу до роботи правозахисників та правозахисниць.

Ми хочемо показати, що їх важливу роботу цінують, та що в них є союзники. Адже в багатьох випадках міжнародне визнання допомагає правозахисникам і правозахисницям почуватись у безпеці.

У 2018 премію від посольства Нідерландів в Україні отримав Дмитро Щебетюк – співзасновник «Доступно.UA» — за внесок у захист прав та протидію дискримінації людей з інвалідністю.

У 2019 році – кримська адвокатка Лілія Гемеджі, яка захищає права політв'язнів, зокрема, кримських татар та керівник одеського Автомайдану Віталій Устименко за боротьбу з корупцією.

У 2020 році лауреатками стали голова Центру прав людини «Зміна» Тетяна Печончик, яка відстоює дотримання свободи слова, бореться проти тортур і дискримінації в окупованому Криму.

Йеннес де Мол і Тетяна Печончик

А також Марта Чумало – співзасновниця організації «Жіночі перспективи» і є лідеркою кампанії зі створенні шелтеру для жінок, що потерпають від домашнього насильства.

Ми сподіваємось, що наша скромна підтримка дає цим правозахисникам та правозахисницям натхнення і поступово переростає у щось більше.

Наприклад, кілька днів тому Марта Чумало, запропонувала дуже цікаву ідею: створити спільноту лауреатів та лауреаток премії.

Чесно кажучи, у нас теж була така ідея, тому ми ще більше раді, що вона виникла і у Марти. Ми уже думаємо над тим, як посприяти в її реалізації.

Для місцевого Тюльпана у Києві у виборі актуальних тем дуже важлива думка нашого «номінаційного комітету»: експертів з провідних правозахисних організацій, наших партнерів, а також переможиць і переможців минулих років.

Крім того, ми враховуємо і глобальні пріоритети політики Нідерландів у сфері прав людини:

Остаточне рішення про те, хто отримає місцеву премію ухвалює Посол Нідерландів.

Для правозахисниць і правозахисників усі нагороди є, мабуть, однаково цінними, адже вони є визнанням їхньої важкої і часто дуже ризикованої праці. Звичайно, ми у посольстві прагнемо, щоб відзнака була унікальною. І такою її роблять насамперед наші переможці і переможниці. Тюльпан прав людини отримують дуже сильні, сміливі і віддані люди, які борються за права, свободи і справедливість, ризикуючи собою.

Ми підтримуємо зв’язки із ними, бо для нас «Тюльпан прав людини» — не одноразова акція, а постійна підтримка тих, хто борються за права людини.

Йеннес де Мол, Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні

Фото посольства Нідерландів в Україні, МЗС Нідерландів
cs.detector.media
DMCA.com Protection Status