cs.detector.media
30.12.2021 14:42
Українські правозахисники закликали ввести санкції через ліквідацію російського «Меморіалу»
Українські правозахисники закликали ввести санкції через ліквідацію російського «Меморіалу»
Українські правозахисники: «Меморіал» був однією з небагатьох інституцій, котрі пропагували та захищали права людини в противагу жорстокому репресивному режиму в Росії.

КримSOS разом з іншими правозахисними організаціями України закликав світову спільноту запровадити персональні санкції проти причетних до ліквідації російського Міжнародного товариства та правозахисного центру «Меморіал».

Про це йдеться у спільній заяві семи громадських організацій. Правозахисники також закликають владу України, іноземні держави та міжнародні організації рішуче засудити рішення Верховного Суду Росії щодо ліквідації структур «Меморіалу» і посилити дипломатичний, економічний та санкційний тиск на Росію.

«Наша організація засуджує спробу влади РФ ліквідувати Міжнародне товариство та правозахисний центр “Меморіал”. Дана організація була однією з небагатьох інституцій, котрі пропагували та захищали права людини в противагу жорстокому репресивному режиму, котрий розповсюджується на територію Росії та окупованого Криму.

Утисками правозахисної організації “Меморіал” російська влада черговий раз показує, що загальноприйняті цінності міжнародної спільноти є для неї чужими. За таких обставин, нам, представникам громадянського суспільства і українському уряду, необхідно активніше працювати над пошуками та реалізацією рішень для припинення порушень прав людини на окупованих територіях та їхньої деокупації», – сказав координатор КримSOS Денис Савченко.

Варто зазначити, що «Меморіал» надає правову і моральну допомогу українським політв’язням яких влада РФ позбавила волі.

«Так, адвокат правозахисного центру Марія Ейсмонт захищає інтереси кримського політв’язня Раїма Айвазова, якого окупанти звинувачують у нібито причетності до терористичної організації. Крім того, після візиту адвоката Радміра Санієва адміністрація виправної колонії випустила політв’язня Мусліма Алієва зі штрафного ізолятора, в якому кримчанин сумарно провів 208 діб», – йдеться у спільній заяві правозахисників.

За інформацією КримSOS, влада Росії тримає в місцях несвободи 111 політв’язнів-громадян України, яких затримали в Криму. 89 з них — кримські татари. На цей момент в окупованому Криму порушено 134 політично мотивовані справи проти громадян України.

28 грудня 2021 року Верховний суд Росії ліквідував міжнародну громадську організацію «Міжнародний Меморіал» за запитом Генпрокуратури РФ. На думку прокурори,  «Меморіал» нібито «створював брехливий образ СРСР як терористичної держави».

Фото: Радіо Свобода

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status