НАЗК за 2020 рік зробило для захисту викривачів більше, ніж за попередні чотири роки, – експерт ACREC

НАЗК за 2020 рік зробило для захисту викривачів більше, ніж за попередні чотири роки, – експерт ACREC

17:43,
28 Грудня 2020
2653

НАЗК за 2020 рік зробило для захисту викривачів більше, ніж за попередні чотири роки, – експерт ACREC

17:43,
28 Грудня 2020
2653
НАЗК за 2020 рік зробило для захисту викривачів більше, ніж за попередні чотири роки, – експерт ACREC
НАЗК за 2020 рік зробило для захисту викривачів більше, ніж за попередні чотири роки, – експерт ACREC
Імплементація закону про захист викривачів корупції, розширення повноважень НАЗК та створення Єдиного порталу повідомлень викривачів, правовий захист людей, які викрили корупцію, приписи як інструмент ефективного захисту трудових прав викривача, а також виклики, які виникли через рішення Конституційного Суду України – головні підсумки 2020 року у сфері захисту викривачів.

Результати впровадження антикорупційної державної політики у сфері захисту викривачів презентували у понеділок, 28 грудня, представники Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та експерти Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції ACREC під час пресконференції в Українському кризовому медіа-центрі.

Підсумки роботи НАЗК у сфері захисту викривачів у цифрах:

70 – кількість судових справ та супроводів, які здійснює НАЗК;

23 – кількість завершених судових справ у 2020 році;

34 – кількість судових справ, які були відкриті з початку 2020 року;

15 – кількість виграних справ у 2020 році.

З початку 2020 року набув чинності закон про захист викривачів корупції. Він запровадив низку правових механізмів для захисту прав людей, які повідомляють про корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Завдяки закону за рік НАЗК змогло значно розширити співпрацю з викривачами, розповів Сергій Деркач, керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК. Це стало можливим, оскільки роль НАЗК доповнилася такими повноваженнями, як перевірка дотримання законодавства про захист викривачів, внесення приписів про усунення порушень трудових прав викривачів та право ініціювати перегляд судових рішень за участю викривача.

«Під час роботи з викривачами корупції ми маємо успіхи по декількох справах, де НАЗК захищає конкретних людей. Зокрема, йдеться про справи судді та митника – викривачів, які зазнали заходів негативного впливу. Завдяки діяльності НАЗК їхні права були відновлені, що є прикладом для інших викривачів, що вони будуть захищені», – повідомив Сергій Деркач.

Наприкінці року парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт, який створює Єдиний портал повідомлень викривачів і призначає відповідальним за його адміністрування НАЗК.

Портал дозволить забезпечити високі стандарти захисту інформації, яка отримується від викривачів, створить єдиний підхід до обробки повідомлень, зменшить ризик несанкціонованого доступу до повідомлень викривача і зекономить значну частину коштів державного бюджету, розповів керівник управління захисту викривачів та обробки повідомлень про корупцію Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Василь Луцик.

Також законопроєкт пропонує здійснювати правовий захист викривачів лише адвокатами системи Безоплатної правової допомоги, а не працівниками НАЗК, як це передбачено зараз. Це обґрунтовується тим, що:

  • працівники НАЗК не є адвокатами;
  • відповідний структурний підрозділ НАЗК складається лише з 17 осіб;
  • НАЗК не має територіальних підрозділів, тоді як система Безоплатної правової допомоги є в усіх областях України;
  • НАЗК має повноваження перевіряти дотримання законодавства про захист викривачів з внесенням обов’язкових приписів та накладанням штрафів, що створюватиме конфлікт інтересів та порушуватиме принцип рівності сторін у суді.

«Приписи НАЗК є ефективним інструментом захисту прав викривача. Завдяки внесенню приписів НАЗК викривачам відшкодували недоотриману заробітну плату, поновили їх на посадах, забезпечили право викривачів на конфіденційність. Приписи дозволяють оперативно відреагувати на поновлення прав викривачів та захистити їх у позасудовому порядку», – підкреслив Василь Луцик.

На початку року низка антикорупційних громадських організацій підготували рекомендації щодо організації роботи НАЗК у сфері захисту викривачів.

Андрій Білецький, адміністративний директор Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції ACREC, член Громадської ради при НАЗК так оцінює результати роботи відомства: «НАЗК за рік після оновлення зробило для захисту викривачів набагато більше, ніж попередній склад НАЗК спромігся за 4 роки. Наразі, Національне агентство покроково реалізує рекомендації щодо захисту викривачів, які надавались громадськістю».

Довідка:

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції ACREC – науково-дослідницький центр, який здійснює освітню, наукову та просвітницьку діяльність і об’єднує вітчизняних та іноземних науково-педагогічних та наукових працівників, докторантів, аспірантів, студентів та практиків у сфері запобігання і протидії корупції.

Національне агентство з питань запобігання корупції – центральний орган виконавчої влади України зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду