Після розголосу «Наших грошей» та «Центру протидії корупції» про закупівлю залізничникам оголосили підозри

Після розголосу «Наших грошей» та «Центру протидії корупції» про закупівлю залізничникам оголосили підозри

12:48,
18 Січня 2021
1113

Після розголосу «Наших грошей» та «Центру протидії корупції» про закупівлю залізничникам оголосили підозри

12:48,
18 Січня 2021
1113
Після розголосу «Наших грошей» та «Центру протидії корупції» про закупівлю залізничникам оголосили підозри
Після розголосу «Наших грошей» та «Центру протидії корупції» про закупівлю залізничникам оголосили підозри
Правоохоронці відкрили кримінальне провадження в травні 2017 року — після того, як «Наші гроші» надали розголосу тендерній історії на 7 млн грн, а ЦПК звернувся до Державної аудиторської служби.

Про це повідомили на сайті «Наші гроші» з посиланням на пресцентр Міністерства внутрішніх справ.

13 січня Нацполіція під керівництвом київської прокуратури № 9 оголосила керівнику одного з департаментів «Укрзалізниці» про підозру в завданні збитків у 7 млн гривень на закупівлі рейкових кріплень у 2017 році. Його звинувачують у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 ККУ). Раніше про підозру повідомили одному із заступників цього департаменту.

Як написали «Наші гроші», йдеться про закупівлю нових рейкових клем на понад 8 млн гривень у квітні 2017 року за чотирма тендерами Філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця»  у ТОВ «ЗСИ». Поліцейські з'ясували, що клеми не відповідали держстандартам.

Згідно з висновком Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, клеми від переможця ТОВ «ЗСИ»  є металобрухтом. «Їх ринкова вартість на квітень 2017 року становить 4,50 гривень/кг. Враховуючи, що філія Укрзалізниці закупила продукцію загальною вагою 259 тон, справжня ринкова вартість поставок не перевищує 1,16 млн гривень. Тобто матеріальна школа Укрзалізниці становить 7,03 млн гривень», — пояснили «Наші гроші».

Журналісти зауважили, на момент укладання договорів філією «Центр забезпечення виробництва» керував Данило Мізін. Проте безпосередньо договори з ТОВ «ЗСИ» на поставку клем підписували два його тодішні заступники Едуард Пушкаренко та Сергій Іванча.

У квітні 2017 року «Наші гроші» написали про закупівлю. Журналісти помітили, що фірма-переможниця тендеру прописана в «хрущовці», площі якої навряд підходять для виробництва металопродукції. В іншому тендері підприємство надало документ, який свідчив, що фірма «ЗСИ» веде виробничу діяльність на потужностях підприємства Криворізької виправної колонії.

ГО «Центр протидії корупції» звернулася до Голови Державної аудиторської служби України. «Листом від 06.06.2017 р. ДАСУ повідомила, що виявлено певні порушення та на адресу замовника надіслано рекомендації для їх усунення», — написали на сайті ЦПК.

Нагадаємо, Офіс генпрокурора за заявою ЦПК відкрив провадження щодо ймовірної держзради нардепа Олександра Дубінського.

30 грудня 2020 року матері Віталія Шабуніна, голови правління ЦПК, підклали саборобний вибуховий пристрій під двері квартири в Рівному. 31 грудня повідомили, що 2 гранати знайдені біля дверей квартири тещі громадського діяча. Вибухівки в обох пристроях не виявили. 

Раніше, у селі Гнідин Київської області в ніч на 23 липня невідомі підпалили будинок керівника ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, унаслідок пожежі ніхто не постраждав. Державна служба з надзвичайних ситуацій Києва сказала, що внаслідок пожежі згоріло та розібрано 70 кв. м даху. Поліція розслідує інцидент як умисне знищення або пошкодження майна. Поліція Київської області заперечила, що на місці пожежі знайшли рештки вибухівки

Заступниця виконавчого директора «Центру протидії корупції», адвокатка пана Шабуніна Олена Щербан заявила, що наполягатиме на перекваліфікації справи з підпалу на замах на життя. Також вона вимагатиме зміни підслідності в цій справі. Сам Віталій Шабунін під час брифінгу зазначив, що за напади на активістів відповідальність лежить на президенті.

Українська і світова спільнота активно висловлює свою позицію в соцмережах. Більше 40 громадських організацій підписали заяву з вимогою ефективного розслідування та відставки міністра МВС Арсена Авакова.

Підпал будинку Віталія Шабуніна прокоментував і президент Володимир Зеленський.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду