КМІС: Інформаційні кампанії — ефективний інструмент попередження молоді про шкоду електронних пристроїв для куріння

КМІС: Інформаційні кампанії — ефективний інструмент попередження молоді про шкоду електронних пристроїв для куріння

14:52,
1 Квітня 2021
1631

КМІС: Інформаційні кампанії — ефективний інструмент попередження молоді про шкоду електронних пристроїв для куріння

14:52,
1 Квітня 2021
1631
КМІС: Інформаційні кампанії — ефективний інструмент попередження молоді про шкоду електронних пристроїв для куріння
КМІС: Інформаційні кампанії — ефективний інструмент попередження молоді про шкоду електронних пристроїв для куріння
Майже 50% курців, що пригадали рекламу, замислилися про те, щоби кинути палити, а 80% некурців вказали, що вона стимулює не починати курити.

Результати опитування КМІС щодо ефективності інформаційної кампанії «Безпечного куріння не існує», а також обізнаності молоді про ризики вживання електронних пристроїв для куріння (ЕПК) презентували 31 березня, повідомляє ГО «Життя».

Зазначається, що національну інформаційну кампанію «Безпечного куріння не існує» провела ГО «Життя» спільно з Центром громадського здоров’я протягом листопада 2020 року — січня 2021 року. Соціальні відеоролики транслювалися на телебаченні, в інтернеті, на екранах у метрополітені та залізничних вокзалах; соціальну рекламу розмістили й на вулицях. За підрахунками організаторів, кампанія охопила близько 25 млн осіб.

Щоб з'ясувати ефективність реклами, Київський міжнародний інститут соціології у співпраці з ГО «Центр «Соціальні індикатори» опитали жителів України віком 18–30 років. Дослідження провели в два етапи: до кампанії (у листопаді 2020 року) та після (у січні 2021 року).

«Інформаційні кампанії проти електронних тютюнових пристроїв працюють. Майже 50% курців, що пригадали рекламу, замислилися про те, щоби кинути палити, а 80% некурців вважають, що вона стимулює не починати курити. Центр громадського здоров’я й надалі проводитиме такі інформаційні кампанії спільно з партнерами та громадськими організаціями»,прокоментував результати опитування Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я.

Результати опитування також продемонстрували, наскільки серйозним є вплив тютюнової індустрії на формування думки населення щодо вживання ЕПК, — зауважили дослідники. Вони звернули увагу на зусилля тютюнової індустрії зберегти куріння в тренді. Із цим пов'язують зростання вживання електронних пристроїв для куріння, особливо серед молоді.

«Виробники тютюнових виробів завдяки маніпулятивному агресивному маркетингу змогли сформувати в молоді хибне уявлення про ризики вживання електронних сигарет та тютюнових виробів електричного нагрівання. Так, майже половина респондентів вважають, що електронні пристрої для куріння є менш шкідливими, ніж сигарети, а 37% — що ці пристрої допомагають людям кинути курити звичайні сигарети», — зазначив Олександр Щербатюк, дослідник, координатор проєктів Київського міжнародного інституту соціології.

Натомість у ГО «Життя» акцентували, що, відповідно до звітів ВООЗ, опублікованих у 2020 році, відсутні достовірні дані щодо того, що електронні пристрої для куріння менш шкідливі, ніж звичайні сигарети.

«Для того, щоби реально вплинути на зміну знань, ставлень та поведінки населення до вживання тютюнових виробів, варто забезпечити постійну присутність потрібної інформації в медійному просторі. Зокрема, проводити національні антитютюнові кампанії за підтримки держави щонайменше двічі на рік, а також посилювати антитютюнове законодавство», — зазначила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

Нагадаємо, ГО «Життя» взяла участь у розробці законопроєкту №4358 щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Зокрема, він пропонує:

  • законодавче регулювання тютюнових пристроїв для електричного нагрівання та е-сигарет на рівні з класичними тютюновими виробами;
  • заборону реклами, стимулювання продажів і спонсорство ЕПК;
  • заборону куріння ЕПК у громадських місцях;
  • запровадження ефективних медичних попереджень та належного маркування для ЕПК;
  • заборону тютюнових виробів з ароматизаторами.

Інфографіка ГО «Життя»

Документ є комплексним, ґрунтується на передовому світовому досвіді боротьби з курінням та відповідає міжнародним стандартам, зокрема, Рамковій Конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, зауважили в організації.  

«Саме медіакампанії є найбільш рентабельним способом змінити соціальні норми й поведінку щодо тютюну та є фундаментальною частиною комплексної стратегії у сфері контролю над тютюном. Така комунікація має бути підсилена запровадженням ефективних нецінових заходів контролю над тютюном, аби захистити дітей і молодь від залучення до початку куріння», — прокоментували в ГО «Життя».

У грудні 2020 року профільний комітет Ради підтримав законопроєкт, і 2 лютого 2021 року його включили в порядок денний сесії. Потім комітет переглянув рішення і рекомендував відправити його на повторне перше читання. 25 березня Комітет надав допрацьований законопроєкт.

Раніше «ЗМІ для змін» писав, як тютюнові лобісти протистоять діяльності ГО «Життя» в медіа.

Фото: pexels.com

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду