Заява ГО: Парламент має відмовитися від законопроєкту, що знищує контроль за партійними фінансами

Заява ГО: Парламент має відмовитися від законопроєкту, що знищує контроль за партійними фінансами

16:07,
5 Квітня 2021
1365

Заява ГО: Парламент має відмовитися від законопроєкту, що знищує контроль за партійними фінансами

16:07,
5 Квітня 2021
1365
Заява ГО: Парламент має відмовитися від законопроєкту, що знищує контроль за партійними фінансами
Заява ГО: Парламент має відмовитися від законопроєкту, що знищує контроль за партійними фінансами
Громадськість обурена, що Рада досі не повернула обов'язок політичних партій подавати фінансові звіти. «Відстрочку» у 2020 році партіям надали на час карантину.

Заяву оприлюднили 5 квітня на сайті Руху «Чесно» і ГО «Центр протидії корупції». На момент публікації її підписали 11 об'єднань: окрім згаданих, це ГО «Антикорупційний штаб», «Інститут законодавчих ідей», Transparency International Ukraine, Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC), Всеукраїнське об'єднання «Автомайдан», Громадська рада при НАЗК, StateWatch, ГО «Платформа Громадський Контроль», Центр громадського моніторингу та досліджень. Приєднатися до заяви можна тут.

Заявники рекомендували відкликати законопроєкт №5253, який істотно звужує повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції щодо контролю за фінансуванням політичних партій. Ініціативу зареєстрували 17 березня 14 народних депутатів від усіх представлених у Раді фракцій партій і депутатських груп.

Зазначається, що запропоновані в законопроєкті зміни до закону «Про політичні партії в Україні» завадять НАЗК ефективно перевіряти партійну фінансову звітність та виявляти брехню в них. Зокрема нардепи запропонували встановити, що НАЗК «не уповноважене надавати правову оцінку якості робіт чи послуг, що надавались політичній партії, їх доцільності для діяльності політичної партії, а також встановлювати фіктивність правочинів і господарських операцій за участю політичної партії, самостійно встановлювати відповідність ринкової вартості наданих послуг».

Автори заяви вважають, що так Нацагентство не зможе виявляти отримання партіями товарів чи послуг за істотно завищеною чи заниженою вартістю, а також не зможе перевіряти, чи взагалі мали місце вказані у звітах ділові операції. Тобто в разі ухвалення законопроєкту НАЗК зможе бачити такі порушення у звітах, але це не стане підставою зупинити державне фінансування політичної партії, — пояснили в НАЗК.

 «Це створює сприятливі умови для безконтрольних витрат партіями мільярдів гривень, отриманих з бюджету: лише у 2020 та 2021 році парламентські партії в якості держфінансування та компенсації за витрати на виборчу кампанію отримали майже 1,4 мільярда гривень платників податків», — йдеться в заяві. 

Заявники припустили, що запропоновані зміни пов'язані з зупинкою у 2020—2021 роках державного фінансування партій «ВО «Батьківщина», «Голос» та «Слуга Народу» виявлені грубі порушення у фінансових звітах.

Автори заяви назвали законопроєкт «черговим кроком до послаблення системи контролю за фінансами партій». ГО зауважили, що в 2020 році у зв’язку з пандемією депутати дозволили партіям на період карантину не подавати свою фінансову звітність. Тепер парламентарі «затягують із його відновленням», — акцентували в заяві.

Законопроєкт про відновлення обов'язку партій звітувати, як зауважили заявники, вже більше двох місяців перебуває на розгляді парламенту. Йдеться про проєкт закону №4611, зареєстрований 19 січня 2021 року. 

«Багато політичних партій скористалися вищевказаною нормою та не подавали звітність ні за перший, ні за другий, ні за третій квартал 2020 року. Станом на кінець листопада, за перший квартал 2020 року свої звіти подали 243 партій, тоді як за другий квартал — 187 партій, а за третій — усього 82. При цьому серед парламентських партій тільки одна подала звіт за другий квартал 2020 року і жодна — за третій квартал», — йдеться в пояснювальній записці проєкту закону №4611.

Проєкт закону №4611 включили в порядок денний сесії Ради 2 березня. Підписанти закликали парламент якнайшвидше підтримати його.

Нагадаємо, раніше громадськість висловлювала підтримку проєкту закону «Про публічні консультації» № 4254. 5 березня парламент ухвалив ніціативу в першому читанні.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду