Президент підписав закон про всеукраїнський референдум

Президент підписав закон про всеукраїнський референдум

18:18,
8 Квітня 2021
2358

Президент підписав закон про всеукраїнський референдум

18:18,
8 Квітня 2021
2358
Президент підписав закон про всеукраїнський референдум
Президент підписав закон про всеукраїнський референдум
Підписаний закон дає змогу реалізувати положення Конституції України, які передбачають можливість проведення референдуму.

Володимир Зеленський підписав Закон «Про всеукраїнський референдум», повідомили на сайті Президента 8 квітня. Верховна Рада ухвалила законопроєкт у другому читанні та в цілому 26 січня.

Як раніше роз'ясняли в Коаліції Реанімаціний пакет реформ, закон передбачає проведення всеукраїнського референдуму за предметом:

  • затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України;
  • загальнодержавного значення;
  • про зміну території України;
  • про втрату чинності закону України або окремих його положень.

Водночас не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, що суперечать положенням Конституції, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права; питання щодо скасовування чи обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці. Не можуть виноситися на референдум і питання податків, бюджету, амністії, а також ті, що перебувають у віданні органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Згідно з законом, на референдум можна винести лише одне запитання. Залежно від питання, всеукраїнський референдум може призначатися Президентом України, Верховною Радою або проголошуватися Главою держави за народною ініціативою.

Раніше Коаліція РПР закликала парламент ухвалити законопроєкт, замінивши його назву на «Про всеукраїнський референдум».

Експерти громадської спілки зауважили, що 26 квітня 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним Закон України «Про всеукраїнський референдум» 2012 року.

За словами експертів Коаліції РПР, проєкт закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» №3612 — перший законопроєкт у сфері народовладдя, підготовлений інклюзивною парламентською робочою групою, до якої долучені незалежні експерти та представники громадянського суспільства. Законопроєкт пройшов процес широких обговорень, у яких взяло участь понад  500 учасників.

Після ухвалення закону в публічному просторі жваво обговорювали його вразливості, якими можна скористатися не в інтересах держави і громадян — про це говорили ЗМІ, цим маніпулювали політики. Експерти низки ГО, які брали участь у створенні законопроєкту, вже розвінчали низку міфів щодо наслідків ухвалення закону.

Парламетарі розробили законопроєкт про місцеві референдуми. До 11 квітня триває його публічне обговорення.  

Ілюстрація Громадянської мережі «Опора»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду