Посольство США назвало вимогу про е-декларування для ГО «кроком назад»

Посольство США назвало вимогу про е-декларування для ГО «кроком назад»

09:45,
24 Березня 2017
2032

Посольство США назвало вимогу про е-декларування для ГО «кроком назад»

09:45,
24 Березня 2017
2032
Посольство США назвало вимогу про е-декларування для ГО «кроком назад»
Посольство США назвало вимогу про е-декларування для ГО «кроком назад»
В українському Посольстві США засудили зміни до закону, що зобов’язують представників громадських організацій подавати електронні декларації

Про це повідомляється на сторінці Посольства у Twitter.

«Члени громадянського суспільства відіграють життєво важливу роль у забезпеченні прозорості; робити їх мішенню – робити крок назад», зазначили у посольстві США.

Водночас, вимоги е-декларування для вищих держслужбовців Посольство вважає «потужним кроком в просуванні реформ в Україні».

Як писав «Детектор медіа», 22 березня Комітет з питань запобігання та протидії корупції рекомендував Верховній Раді прийняти поправку до Закону України «Про запобігання корупції», яка мала б зобов'язати керівників та засновників ЗМІ подавати електронні декларації. Автором поправки є народний депутат України від «Народного фронту» Тетяна Чорновол.

23 березня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», внесений президентом Петром Порошенком 14 березня і прийнятий за основу 14 березня зі скороченням строку підготовки до другого читання. За документ проголосували 268 ндепутатів. Він був затверджений із правками, внесеними в тому числі з голосу. Були враховані поправки пані Чорновол. Зокрема нею пропонувалося зобов’язати до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

Водночас пані Чорновол відкликала внесену раніше норму про вимогу декларування доходів редакторів та засновників ЗМІ.

Виконавча директорка Інститутут масової інформації Оксана Романюк вважає, що документ торкнеться журналістів, і розцінює прийняття цього закону як тиск на роботу медійників.

Виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дар’я Каленюк звернула увагу на те, що згідно прийнятому сьогодні Верховною Радою Закону «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» декларувати свої статки доведеться також і підрядникам, які працюють з ГО, що займаються антикорупційними проектами за рахунок донорів.

Фото: UAinfo

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду