Парубій заявив, що президентські законопроекти про звітування ГО розглянуть 1 березня

Парубій заявив, що президентські законопроекти про звітування ГО розглянуть 1 березня

16:21,
26 Лютого 2018
2113

Парубій заявив, що президентські законопроекти про звітування ГО розглянуть 1 березня

16:21,
26 Лютого 2018
2113
Парубій заявив, що президентські законопроекти про звітування ГО розглянуть 1 березня
Парубій заявив, що президентські законопроекти про звітування ГО розглянуть 1 березня
Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що законопроекти №6674 та №6675 щодо скасування е-декларування для громадських активістів стоять у порядку денному сесії на четвер, перше березня.

Про це Андрій Парубій сказав на погоджувальній раді в понеділок, 26 лютого, передає «Українська правда».

«Питання про скасування декларування громадським діячам –  6674 та 6675 – стоять на четвер у першій половині дня», - зазначив спікер ВР.

Він висловив упевненість, що нардепи встигнуть їх розглянути.

«Я впевнений, що ми до них дійдемо, розглянемо. І впевнений, що зал підтримає ці пропозиції», - підкреслив він також.

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 лютого українські ЗМІ розповсюдили заяву представниці президента в парламенті Ірини Луценко про те, що «громадські організації та активісти погодилися на розширене подання інформації, розширене звітування».

Водночас виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин повідомив, що остання зустріч президента Петра Порошенка з представниками ГО щодо законопроектів 6674 та 6675 відбулася 17 січня, і громадські активісти-антикорупціонери не погодилися з ідеєю президента замінити обов'язкове подання ними декларацій на розширене звітування про доходи всіх ГО. 

Як відомо, Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою про те, що законопроекти  6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

Нагадаємо, 23 березня 2017 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», внесений президентом Петром Порошенком 14 березня. Закон був ухвалений з урахуванням поправки Тетяни Чорновол, якою зобов’язано до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій, що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

24 березня Верховна Рада спробувала скасувати результати голосування за закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"», але їй не вистачило голосів.

Голова громадської організації «Детектор медіа» та шеф-редактор порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова висловила думку, що Президент України Петро Порошенко мав ветувати ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» та повернути його до Верховної Ради з його пропозиціями.

25 березня Коаліція провідних неурядових організацій «Реанімаційний пакет реформ» звернулась до президента Петра Порошенка із закликом повернути до Верховної Ради ухвалений 23 березня закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про запобігання корупції"» для термінового повторного розгляду з виключенням норм, «які порушують права громадян і загрожують розвиткові демократії в Україні».

Попри це зміни до закону про е-декларування було підписано президентом 27 березня і 30 березня закон набув чинності.

Зміни до закону про електронне декларування розкритикували міжнародна правозахисна організація Freedom House, міжнародна антикорупційна мережа Transparency International та українське представництво «Transparency International Україна».

РПР неодноразово закликав владу усунути дискримінаційні недоліки у законопроектах щодо публічного звітування ГО та невідкладно їх ухвалити.

Моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) подав до Венеціанської комісії запит щодо оцінки законопроектів президента України Петра Порошенка №6674 і 6675, які запроваджують додаткову публічну звітність для громадських організацій.

21 грудня 2017 року народні депутати не включили до порядку денного сесії проект закону №6675 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об'єднань та використання міжнародної технічної допомоги». За включення законопроекту до порядку денного Верховної Ради проголосували 175 депутатів, проти – вісім. Не голосувало 127 депутатів.

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду