СБУ відповіла ГО, які виступили проти встановлення технічних засобів стеження у інтернет-провайдерів

СБУ відповіла ГО, які виступили проти встановлення технічних засобів стеження у інтернет-провайдерів

10:18,
6 Квітня 2018
2525

СБУ відповіла ГО, які виступили проти встановлення технічних засобів стеження у інтернет-провайдерів

10:18,
6 Квітня 2018
2525
СБУ відповіла ГО, які виступили проти встановлення технічних засобів стеження у інтернет-провайдерів
СБУ відповіла ГО, які виступили проти встановлення технічних засобів стеження у інтернет-провайдерів
У СБУ пообіцяли врахувати зауваження громадських об’єднань у службовій діяльності відповідних підрозділів Служби безпеки України.

Про це повідомила Ірина Чулівська - виконавча директорка ГО «Лабораторія цифрової безпеки», одного з підписантів відповідної заяви 14 громадських організацій.

«Повідомляємо, що зауваження вищезазначених громадських об’єднань до проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію і моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» будуть враховані у службовій діяльності відповідних підрозділів Служби безпеки України», - йдеться у відповіді СБУ на звернення громадських активістів.

Інші адресати звернення - НКРЗІ, Держспецзв'язку, Кабмін – на нього не відреагували.

Як повідомляв «Детектор медіа», 27 лютого 2018 року низка громадські організацій виступила проти встановлення спецслужбами будь-яких технічних засобів стеження в інтернет-провайдерів та просила відкликати проект Постанови Кабміну, яка має урегулювати технічну перевірку блокувань сайтів із санкційного списку. Відповідну заяву підписали 14 організацій.

Нагадаємо, 20 лютого Нацкомісія з регулювання сфери зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) погодила проект Постанови Кабміну, яка має урегулювати технічну перевірку блокувань сайтів з санкційного списку. В проекті, зокрема, передбачено «забезпечити придбання технічних засобів... для моніторингу стану припинення надання послуг з доступу до інформаційних ресурсів…» і Держслужбі спецзв’язку спільно з СБУ «встановити технічні засоби на телекомунікаційних мережах».

Громадські організації вважають, що встановлення відповідних засобів стеження призведе до надмірного контролю та втручання у роботу інтернету з боку правоохоронних та контролюючих органів і, як наслідок, «впровадження російських репресивних практик масового контролю інтернету». 

Представники організацій зазначали, що у сучасному світі обмеження доступу до сайтів не є ефективним з технологічної точки зору рішенням та зауважували, що контролюючі органи досі не оприлюднили жодного опису технічних характеристик такого обладнання.

ГО вимагали відкликати проект Постанови та діяти в межах своїх повноважень з дотриманням міжнародного та національного законодавства щодо захисту прав людини.

На термінологічні та законодавчі неточності в проекті постанови також звертала увагу Інтернет асоціація України.

15 травня 2017 року Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності, й інтернет-провайдери почали обмежувати доступ до вказаних в указі ресурсів.

Наприкінці травня 2017 року заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін повідомив «Детектору медіа», що Експертна рада МІП передала СБУ список із 20 інтернет-ресурсів з антиукраїнським контентом, які можуть бути заблоковані згідно з Доктриною інформаційної безпеки України. Але список не розголошувався.

19 червня Міністерство інформаційної політики оприлюднило перелік сайтів, переданий до СБУ для можливого блокування. До переліку потрапили 20 інтернет-ресурсів: rusvesna.su, rusnext.ru, news-front.info, novorosinform.org, nahnews.org, antifashist.com, antimaydan.info, lug-info.com, novorossia.today, comitet.su, novoross.info, freedom.kiev.ua, politnavigator.net, odnarodyna.org, zasssr.info, ruspravda.info, on-line.lg.ua, ruscrimea.ru, c-pravda.ru, 1tvcrimea.ru.

У березні 2017 року міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив «Детектору медіа», що антиукраїнські сайти має закривати суд за результатами моніторингу МІПу та аналізу СБУ й Експертної ради.

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду