Що відбувається на hromadske

Що відбувається на hromadske

18:00,
7 Лютого 2020
5951

Що відбувається на hromadske

18:00,
7 Лютого 2020
5951
Що відбувається на hromadske
Що відбувається на hromadske
Розвиваючись, hromadske дійшло до моменту, коли конфлікт інтересів особливо загострився.

Передусім хочу всіх заспокоїти: hromadske було, є і буде незалежним медіа, майданчиком для аргументованих дискусій, різних поглядів, цікавих історій, пошуку рішень.

Жодних скорочень від початку 2020 року не було і наразі не планується. Вони були наприкінці 2019, коли попередній менеджмент ухвалив рішення звільнити 34 людини через припинення виходу на супутник, а відтак скорочення телевізійного мовлення. Так, це надто дорого для нас. Нам вдається бути значно впливовішими на диджитал-платформах.

Окрім цих людей, з різних причин з hromadske пішли також інші журналісти. У новому ж році за власним бажанням звільнилася професійна СЕО, яка не допрацювала до завершення річного контракту.

Минулого тижня піти з hromadske вирішили головна редакторка Ангеліна Карякіна та багаторічна голова організації, а віднедавна заступниця головної редакторки Наталка Гуменюк. Обоє довгий час працювали на hromadske і значною мірою доклалися до розвитку організації, її іміджу, а також формування професійної команди, тому мені шкода, що вони прийняли таке рішення. Водночас і Ангеліна, і Наталка залишаються членами ГО «Громадське телебачення».

Щоб збагнути, чому так відбувається, варто пояснити процеси, які давно тривають в організації.

Розвиваючись, hromadske дійшло до моменту, коли конфлікт інтересів особливо загострився.

hromadske особливе, бо його власниками є самі журналісти. Як члени громадської організації вони формують стратегію, можуть міняти структуру ГО. З іншого боку — обіймають керівні посади в медіа, власником якого є громадська організація. Виходить, самі собі ставлять завдання і самі себе контролюють. А це прямий конфлікт інтересів.

Обговорення змін до структури «Громадського телебачення» триває упродовж останніх двох років. Ми шукаємо ідеальну структуру, яка би сприяла підвищенню ефективності, а також відповідальності на hromadske і водночас була прозорою та зрозумілою. В кінці цього шляху перед нами однозначно постане питання, ким бути: працівником hromadske чи членом громадської організації? Наразі поєднувати ці дві ролі у нас виходить складно. Але й просто бути відповідальним членом ГО багатьом із нас не вдається.

На конфлікт інтересів давно просять звернути увагу й наші інституційні донори. Тож звільнення останнього тижня варто сприймати саме в контексті довгих розмов про уникнення конфлікту інтересів.

Ангеліна Карякіна стала першою керівницею редакції hromadske. На посаді головної редакторки вона пропрацювала чотири роки, три з яких — за типовою для всіх працівників угодою. І лише торік із нею підписали трудову угоду на один рік. Термін її дії сплив 31 січня. Я як тимчасова виконувачка обов’язків СЕО і голова організації запропонувала Ангеліні повернутися до попереднього формату угоди — типової для сотні інших працівників hromadske. Зі збереженням тих самих функціональних обов’язків головної редакторки, заробітної плати, а також графіку.

На жаль, Ангеліна відмовилася, назвавши таку пропозицію неповагою до посади головного редактора. Наталка Гуменюк теж не погодилася з моїм рішенням і вирішила звільнитися.

Під час обговорення ситуації з колективом я чула побоювання за незалежність редакційної політики.

Втім, на моє переконання, «особливі угоди» з членами організації лише загострюють у колективі відчуття конфлікту інтересів. І не мають жодного стосунку до захисту свободи слова.

Запевняю, жодних загроз редакційній політиці наразі не існує. hromadske не є і ніколи не було авторитарною структурою. Воно має багато запобіжників.

Перший — це відповідальний, дуже мотивований і відданий цінностям колектив, який першим волатиме про тиск або порушення редакційних стандартів.

Другий — Редакційна рада, яка має дорадчий голос, та все ж може робити заяви та звертатися до Наглядової ради, донорів чи аудиторії.

Третій — це, власне, Наглядова рада.

І, врешті, четвертий — організація, до якої входить 21 людина, більшість із яких авторитетні журналісти, що за потреби, я певна, стануть на захист цінностей і стандартів.

Наразі hromadske продовжує працювати без будь-яких змін. Усі заплановані на сезон проєкти — у роботі. Усі наші багаторічні партнери, як і нові, важливі для нас, і ми продовжуємо співпрацю з ними.

Команда вмотивована рухатися вперед і бути частиною нового етапу розвитку hromadske.

І найважливіше: hromadske оголошує конкурс на посаду головного редактора. Ми шукаємо керівника редакції і однодумця.

Від редакції «Детектора медіа»: Ми готові надати можливість висловитися на сторінках нашого порталу всім згаданим у колонці Юлїї Банкової особам та всім охочим.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду