На підтримку збереження фінансування Суспільного виступили організації нацспільнот

На підтримку збереження фінансування Суспільного виступили організації нацспільнот

18:19,
29 Березня 2020
2534

На підтримку збереження фінансування Суспільного виступили організації нацспільнот

18:19,
29 Березня 2020
2534
На підтримку збереження фінансування Суспільного виступили організації нацспільнот
На підтримку збереження фінансування Суспільного виступили організації нацспільнот
Організації національних спільнот в Україні висловлюють занепокоєння щодо наміру Кабінету міністрів скоротити фінансування Суспільного мовника.

Про це повідомляє пресслужба Суспільного.

Організації звертаються до Кабінету Міністрів України з проханням звернути увагу на цю проблему та забезпечити інформаційні права національних меншин.

Так, підтримку Суспільному висловила Рада німців України:

«Для Ради німців України є важливим збереження Суспільного мовника та якісного контенту про національні меншини і для національних меншин. Просимо Кабінет Міністрів України і Президента України зберегти фінансування Суспільного мовника».

Центр польської культури і європейського діалогу:

«Суспільний мовник і його Координаційний центр мовлення національних меншин в рамках своєї діяльності поставили за мету створити єдиний інформаційний простір в Україні та забезпечити необхідні умови для реалізації мовних і культурних інформаційних прав представників усіх національних спільнот. З цього приводу вже відбулося декілька зустрічей з представниками нацменшин. Проведено медійний тренінг за підтримки Ради Європи і Європейського Союзу.

Сьогодні ми отримали звістку про наміри Кабінету Міністрів України зменшити фінансування Суспільного мовника на суму близько 480 млн грн. Такі дії, на нашу думку, унеможливлять створення контенту про діяльність національних спільнот в Україні на всіх платформах Суспільного мовника. Звертаємося до Кабінет Міністрів України звернути на це увагу та забезпечити інформаційні права національних меншин. Попри всі виклики Суспільне мовлення сьогодні як ніколи потрібне суспільству України».

Грецькі організації Федерації греків України:

«Підтримуємо звернення Суспільного мовника до Кабінету Міністрів України!».

Єврейська організація:

«Дуже сильно засмучують подібні новини. Адже в Україні не так і багато медіаресурсів, що висвітлюють життя нацменшин. У тому числі - євреїв. Наша команда підтримує Суспільне мовлення. Разом з національним мовником ми працюємо над створенням нових матеріалів про життя євреїв в Україні. Дуже хотілося б, щоб суспільний мовник міг розвиватися, а не зупинятися. Адже це так важливо продовжувати нести в світ хорошу і корисну інформацію».

Проєкт Ради Європи «Захист національних меншин, включаючи ромів та мови меншин в Україні»:

«Нагадуємо разом з Офісом Ради Європи в Україні, що Суспільний мовник є критично важливою демократичною інституцією, джерелом об’єктивної і збалансованої інформації. Роль суспільного мовника в часи кризи зростає, оскільки суспільство, в тому числі й в Україні, довіряє незалежним і об’єктивним новинам. Викликає занепокоєння можливість повної зупинки роботи телерадіокомпанії, у тому числі виробництва контенту з тематики національних спільнот».

Нагадаємо, на фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії в 2020 році в держбюджеті України було закладено 1 млрд 711 млн 516 тис. грн, що на 300 млн грн менше, ніж передбачено законом «Про суспільне телебачення і радіомовлення України».

При цьому рахунки Суспільно залишаються під арештом через борг держави перед компанією «Євроньюз». У лютому Міністерство юстиції України відкрило виконавче провадження щодо стягнення із Суспільного боргу в сумі 10 млн 591 тис. 224 євро 48 центів та 73 тис. 80 грн судового збору (станом на 27 березня, це 350 млн грн) на користь акціонерного товариства «Євроньюз».

26 березня 2020 року стало відомо, що уряд України пропонує в умовах пандемії переглянути держбюджет і скоротити фінансування НГТУ на 480 млн грн (в ЗМІ також з'являлася інформація, що хочуть скоротити на 750 млн грн).

27 березня Суспільне звернулося з відкритим листом до Кабміну з проханням не зменшувати фінансування, в іншому випадку Україна може залишитися без суспільного мовника.

Медіарух закликав не знищувати Суспільне мовлення радикальним скороченням бюджету.

США, ЄС, Японія та Великобританія виступили зі спільною заявою на підтримку Суспільного.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
sashko
19:35 / 29.03.2020
Не допоможе це все одно. Потрібно позбавлятись від держфінансування і переходити на абонентський збір.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду