Омбудсман запропонувала розробити законодавство для захисту дітей в медіапросторі

Омбудсман запропонувала розробити законодавство для захисту дітей в медіапросторі

17:37,
22 Квітня 2020
2301

Омбудсман запропонувала розробити законодавство для захисту дітей в медіапросторі

17:37,
22 Квітня 2020
2301
Омбудсман запропонувала розробити законодавство для захисту дітей в медіапросторі
Омбудсман запропонувала розробити законодавство для захисту дітей в медіапросторі
Людмила Денісова також пропонує переглянути національне законодавство на предмет встановлення заборон щодо участі дітей в кіно- та телепрограмах, що містять сцени насильства над дітьми.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова сказала, що органи виконавчої та законодавчої влади мають запровадити ініціативи в сфері захисту прав дітей в медіапросторі, зокрема – у кіноіндустрії, рекламі та телевізійних програмах, до яких залучаються діти. Про це 22 квітня вона написала на своїй сторінці в Facebook.

«Наразі відсутній нормативно-правовий документ, який би на законодавчому рівні захищав дітей від шкідливого впливу публічно доступної інформації. Необхідно переглянути національне законодавство на предмет встановлення заборон щодо участі дітей в кіно- та телепрограмах, що містять сцени насильства по відношенню до дітей. Також мають бути запроваджені санкцій щодо використання дитини в медіапросторі, критерії, які визначають шкідливість впливу на дітей публічної інформації», – повідомила омбудсман.

Таким чином, вона відреагувала на скандал щодо використання та можливого катування дітей під час зйомок фільму «ДАУ. Дегенерація». За її словами, ця ситуація є приводом замислитися батькам, керівникам закладів та іншим законним представникам дітей, які дають згоду на участь дитини й поширення інформації про неї, яка не завжди відповідає інтересам самої дитини.

Пані Денісова підтримала ініціативу проведення належного розслідування у справі щодо використання в зйомках дітей: «Сподіваюся, що правоохоронні органи дадуть належну правову оцінку у цій ситуації. Утім наголошую, що в процесі розслідування діти не мають вдруге піддаватися психологічному травмуванню».

Людмила Денісова нагадала, що Україна приєдналася до міжнародних Конвенцій, які встановлюють низку правових зобов’язань для держав-членів щодо захисту прав дітей. Зокрема, до Конвенції ООН про права дитини, яка визначає, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Крім того, питання захисту прав дітей у сфері медіапослуг закріплено в конвенціях Ради Європи. Зокрема, статтею 7 Європейської конвенції про транскордонне телебачення визначено, що усі елементи програмних послуг у тому, що стосується їхнього представлення та змісту, повинні поважати гідність людини та основні права інших людей. Конвенція Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, Конвенція Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, Рекомендації № R(91)11 Комітету міністрів про сексуальну експлуатацію, порнографію, проституцію, торгівлю дітьми та підлітками також спрямовані на запобігання сексуальній експлуатації та сексуальному насильству стосовно дітей.

Як писав ДМ, 22 квітня прокуратура Харківської області відкрила кримінальне провадження за фактом можливого катування дітей під час зйомок фільму «ДАУ. Дегенерація» у Харкові. Провадження зареєстрували за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

Нагадаємо, дитячий омбудсмен Микола Кулеба звернувся до поліції через фільм «Дау. Дегенерація». У фільмі бутафорськи, але зі справжніми немовлятами, відтворювали досліди, які вчені Радянського Союзу проводили над дітьми. Учасниця проєкту «Дау», керівниця його харківського офісу на фінальному етапі Олена Остапченко розповіла, що на майданчику справді були немовлята з дитячого будинку. Їх супроводжували медсестри з того ж закладу, а знімальний процес контролював лікар. Попередньо творці «ДАУ» підписували угоду з керівництвом.

«Дау.Дегенерація» - один із серії фільмів про радянського фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау. Його зняв російський режисер, керівник меморіального центру Бабин Яр Ілля Хржановський.

Фільм почали знімати приблизно 10 років тому, але вперше на екрани він потрапив у 2019-му. Частина зйомок відбувалася в Україні, зокрема в Харкові.

Минулого тижня в інтернеті з'явилися фільми «Дау. Дегенерація» і «Дау. Наташа», показані на Берлінському кінофестивалі в 2020 році. Спосіб виробництва картин спровокував скандал: до зйомок залучали непрофесійних акторів, які місяцями жили на знімальному майданчику в Харкові. У фільми увійшли сцени реального насильства і сексу.

Фото: Людмила Денісова / Facebook

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду