У Freedom House засудили напад на Богдана Кутєпова

У Freedom House засудили напад на Богдана Кутєпова

17:26,
1 Травня 2020
2720

У Freedom House засудили напад на Богдана Кутєпова

17:26,
1 Травня 2020
2720
У Freedom House засудили напад на Богдана Кутєпова
У Freedom House засудили напад на Богдана Кутєпова
Правозахисна організація Freedom House в Україні засудила напад на журналіста hromadske Богдана Кутєпова, назвавши його «тривожним сигналом».

Про це повідомив директор Freedom House в Україні Метью Шаафпередає «Голос Америки».

«Агресивне застосування сили проти журналістів "Громадського телебачення" поліцією є тривожним знаком, що насильство проти журналістів продовжується і посилюється пандемічними та карантинними обмеженнями. Влада відповідальна за сприяння роботі журналістів та медіа в час, коли їхня робота є особливо важливою. Журналісти мають розраховувати на поліцію щодо захисту, а не боятись її як потенційну загрозу. Остання фізична сутичка, у якій Богдан Кутєпов та його колега були піддані агресивній силі поліції під час прямого ефіру, особливо шокує та розчаровує. Національна поліція має розслідувати цей інцидент швидко і впевнитись, що за це буде відповідальність», – заявив він.

Пан Шааф також сказав, що влада має сприяти роботі журналістів під час пандемії коронавірусу COVID-19 та карантину.

«Більше того, в умовах, коли поліція, Національна гвардія та інші сили залучені до нагляду за карантинними обмежень, політичні лідери України повинні надіслати чіткий сигнал про те, що насильство та інші агресивні дії щодо журналістів під час карантину неприйнятні, і що порушники будуть нести відповідальність за будь-які свої зловживання», – додав він.

Нагадаємо, 29 квітня поліція побила та зламала техніку журналіста hromadske Богдана Кутєпова, який вів прямий ефір під Кабінетом Міністрів. Він висвітлював акцію протесту підприємців, які виступали проти затверджених обмежень під час карантину.

До журналістів підійшли патрульні, які сказали залишити «зелену зону» Маріїнського парку. Після цього на Кутєпова та його співведучого напали та зламали стабілізатор. Пан Кутєпов розповів, що під час сутички з поліцією отримав ушкодження: «Повалили на землю. Я отримав кілька штурханів. Тут такі мікро синячки, то єрунда, подряпини. Але юристи радять зняти, щоб зафіксувати як легкі тілесні ушкодження».

Речник МВС Артем Шевченко заявив, що треба детально розібратися в інциденті з нападом на пана Кутєпова. «Знаючи Богдана Кутєпова нічого не можу сказати, окрім того, що треба точно детально з’ясувати всі обставини пригоди», — сказав він.

Начальниця управління комунікації Національної поліції Оксана Блищик повідомила «Детектору медіа», що правоохоронці встановлюють обставини інциденту. Пізніше стало відомо про початок службового розслідування. Поліцейських на час його проведення відсторонили від роботи.

Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань розпочали досудове розслідування за фактом перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
гость
19:38 / 01.05.2020
эта организация осуждала убийство Бузины?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду