Віталій Шабунін: Нардепи хочуть дозволить чиновникам приховувати позашлюбних дітей

Віталій Шабунін: Нардепи хочуть дозволить чиновникам приховувати позашлюбних дітей

17:24,
5 Травня 2020
3717

Віталій Шабунін: Нардепи хочуть дозволить чиновникам приховувати позашлюбних дітей

17:24,
5 Травня 2020
3717
Віталій Шабунін: Нардепи хочуть дозволить чиновникам приховувати позашлюбних дітей
Віталій Шабунін: Нардепи хочуть дозволить чиновникам приховувати позашлюбних дітей
Внесений до ВР проєкт змін до антикорупційного законодавства змінює перелік тих, чиє майно мають декларувати державні службовці.

Законопроєкт  3355-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення суб'єктів, на яких поширюється дія антикорупційного законодавства», внесений до Верховної Ради 30 квітня, дозволить чиновникам не «засвітити в декларації позашлюбних дітей». Про це керівник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін написав на своїй фейсбук-сторінці.

За його словами, депутати намагаються внести закон у порядок денний позачергової сесії парламенту. «Головна ціль законопроєкту — дозволити не декларувати майно неповнолітніх дітей, які не живуть з батьками-декларантами. І справа тут навіть не в корупції, бо у разі користування/управління цим майном, декларувати його все одно доведеться. Справа в небажанні когось з авторів засвітити в декларації позашлюбних дітей. Щоб не ганьбитися тільки цією нормою, її заховали серед інших змін», — пише Віталій Шабунін.

Ініціаторами законопроєкту виступили 28 депутатів, переважно від «Слуги народу», а також від «Батьківщини», «Європейської солідарності» та «Опозиційної платформи – За життя».

Нардепи пропонують внести зміни до закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме: відкрити доступ до інформації про структуру, принципи формування, розмір винагороди керівника, членів наглядової ради юридичної особи публічного права, державних підприємств, державних господарських товариств тощо.

Водночас із-під дії антикорупційного законодавства депутати пропонують виключити радників, помічників, уповноважених, прессекретарів президента України, які виконують свої обов’язки на громадських засадах. Крім того, документ передбачає внесення змін «щодо визначення характеристик членів сім’ї суб’єкта декларування».

У пояснювальній записці йдеться, що законопроєкт розроблено задля підвищення прозорості діяльності органів управління державних банків, державних підприємств, державних організацій та господарських товариств. Документ спрямований на «усунення протиріч та встановлення юридичної визначеності суб’єктного складу». 

Нагадаємо, Конституційний суд України 6 червня 2019 року ухвалив рішення, яким визнав неконституційними норми закону «Про запобігання корупції», які зобов'язують антикорупційних активістів подавати електронні декларації.

Реанімаційний пакет реформ виступив із заявою, що законопроєкти 6674 та 6675 щодо декларування ГО «містять низку норм, які суперечать національному та міжнародному законодавству, є дискримінаційними та, відповідно, мають бути вилучені із врахуванням таких пропозицій». Представники ГО запропонували тоді ще президенту Петру Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеціанській комісії.

Венеціанська комісія розкритикувала ці законопроєкти. Група країн «Великої сімки» заявила про невідповідність вимог е-декларування для антикорупційних активістів та міжнародних членів наглядових рад державних компаній і закликала Україну скасувати їх відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії.

Фото: ua-rating.com

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
это должен знать каждый!
18:38 / 05.05.2020
http://strelaua.com/index.php?option=com_content&view=article&id=19748:2020-01-24-21-25-11&catid=2:2010-01-21-20-27-57
это должен знать каждый!
18:37 / 05.05.2020
Мафия любит такой приём: незадолго до выборов вытащить «джокера» — малоизвестного человека, и быстро-быстро надуть ему рейтинг. Ведь за всеми более-менее известными политиканами уже тянется шлейф компромата, поэтому мафии и приходится искать «новые лица». Но всё-таки рейтинг невозможно надуть слишком быстро, хотя бы несколько месяцев для этого нужно. При этом на первых этапах мафия может и не оглашать, что именно этого человечка будут протаскивать на высокую должность (например, в президенты или мэры). Сначала его могут пиарить как бы аполитично. Для той же цели мафия любит использовать известных артистов, спортсменов, музыкантов. Бандитам нужен просто раскрученный образ, на котором они потом будут паразитировать. Также они любят сами выращивать «звёзд» эстрады, чтобы те пропагандировали выгодные мафии стереотипы поведения (проще говоря, морально разлагали народ). Но шило в мешке не утаишь. Связи с мафией обнаружить можно. Поэтому как только видим, что мафия начинает активно кого-то пиарить — сразу начинаем обнулять ему рейтинг, чтобы не допустить избрания на какую-либо должность (мэр, президент и т.п.). И неважно, что говорит мафиозная марионетка. Как правило, это ложь, и после каждых выборов эта ложь становится очевидной, а за ней приходит массовое разочарование народа. Не нужно ждать, пока мафия устами своих рабов объявит, что тот или иной раб мафии куда-то там выдвигается. Нужно обнулять им рейтинги заранее, любыми способами. Чтобы к выборам они рейтинга не имели.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду