Під судом у справі Стерненка активісти поштовхалися з прихильниками Шарія (ДОПОВНЕНО)

Під судом у справі Стерненка активісти поштовхалися з прихильниками Шарія (ДОПОВНЕНО)

15:27,
15 Червня 2020
3318

Під судом у справі Стерненка активісти поштовхалися з прихильниками Шарія (ДОПОВНЕНО)

15:27,
15 Червня 2020
3318
Під судом у справі Стерненка активісти поштовхалися з прихильниками Шарія (ДОПОВНЕНО)
Під судом у справі Стерненка активісти поштовхалися з прихильниками Шарія (ДОПОВНЕНО)
Частину прихильників Анатолія Шарія та їхню охорону поліція вивели за територію суду.

15 червня під Шевченківським районним судом Києва, де керівнику громадської організації «Небайдужі» та блогеру Сергію Стерненку обирають запобіжний захід, активісти поштовхалися із прихильниками політика та блогера Анатолія Шарія. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Між присутніми представниками проросійського блогера Шарія, їхньою охороною і активістами сталася словесна перепалка, потім штовханина. Поліція їх розділила, частину представників Шарія, їхню охорону вивели за територію суду», – йдеться в повідомленні.

Водночас видання «Шарий.net» написало про напад на своїх працівників – одному нібито «вдарили в камеру», іншому «вдарили у вухо». Працівники «Шарий.net» говорять, що поліція вивела їх за територію суду «без пояснення причин і не пускає до місця події».

Крім того, за їх словами, коли суд 12 червня обирав запобіжний захід Сергію Стерненку, активісти нібито побили одного працівника «Шарий.net», а іншому – заважали знімати та вибили телефон з рук. Раніше, 11 червня, біля будівлі Служби безпеки України, де Сергію Стерненку вручили підозру, активісти теж нібито напали на працівників «Шарій.нет». 

Шевченківське управління поліції не прокоментувало «Детектору медіа» інформацію про напади на працівників видання. «Детектор медіа» звернувся до поліції Києва з запитом.

ДОПОВНЕНО: Поліція пізніше повідомила, що затримала п’ятьох осіб біля Шевченківського суду. «Подія сталася під час акції біля приміщення Шевченківського районного суду міста Києва. Один із учасників влаштував конфлікт із журналістами. Коли поліцейські намагалися затримати правопорушника,  виникла штовханина. Найбільш активних учасників затримали, їх доставляють до управління поліції для встановлення анкетних даних і надання пояснень. Після першочергової перевірки буде надана правова кваліфікація їхнім діям», – йдеться в повідомленні.

Шевченківське управління поліції відмовилося уточнити, чи йдеться про конфлікт між активістами та працівниками «Шарий.net». «Ми не розголошуємо таку інформацію», – сказали «Детектору медіа» в поліції.

За даними блогера Павла Островського, поліцейські затримали Миколу Виговського, Віталія Овчаренка, Антона Коваленка, Андрія Мартиненка.

Крім того, як пише народна депутатка Ольга Стефанішина, поліція застосувала силу до низки протестувальників, серед яких – народний депутат від «Голосу» Ярослав Юрчишин та колишня журналістка, дівчина Сергія Стерненка Наталія Усатенко.

На фото Наталія Усатенко / Букви

На фото Олександр Кір'яков  (Фото: Сергій Нужненко / Радіо Свобода)

Як писав ДМ, 11 червня 2020 року активісту та блогеру Сергію Стерненку вручили повідомлення про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115 та ч. 2 ст. 263 Кримінального кодексу України). СБУ вважає, що розслідування цієї справи пана Стерненка «перейшло із суто юридичної площини в політично-інформаційну». Служба безпеки також сумнівається у версії активіста щодо самооборони. 

12 червня Шевченківській районний суд Києва почав обирати запобіжний захід активісту та блогеру Сергію Стерненку, проте оголосив перерву до 15 червня. 

Нагадаємо, на активіста та керівника громадської організації «Небайдужі» Сергія Стерненка в 2018 році тричі скоювали замахи, під час третього він наніс смертельного удару нападнику. 24 травня 2018 року двоє невідомих напали на пана Стерненка біля дому і завдали йому декілька ударів ножем. Внаслідок замаху він отримав струс мозку, рвану рану руки та декілька гематом. Один з нападників, Іван Кузнєцов, помер внаслідок застосування активістом самооборони. Другий нападник, Олександр Ісайкул, був поранений і пізніше затриманий. Третій імовірний учасник нападу, Олександр Подобєдов був допитаний поліцією. Проте жоден із нападників не отримав повідомлення про підозру.

3 липня 2019 року він повідомив, що подаватиме позовну заяву про захист честі, гідності, ділової репутації та про спростування недостовірної інформації проти телеканалу NewsOne та Андрія Портнова, ексзаступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича. За його словами, Андрій Портнов в ефірі програми «Епіцентр української політики» на каналі NewsOne 10 червня сказав про нього наступне: «Ми зараз говоримо про людину, яка вчинила умисне вбивство особливо небезпечним способом в центрі міста Одеса». 8 липня Солом’янський районний суд Києва прийняв позовну заяву Сергія Стерненка.

Правозахисні організації закликали МВС і нардепів утриматися від тиску на розслідування обставин нападів на активіста та блогера Сергія Стерненка, також вони попросили Службу безпеки України та Офіс генерального прокурора забезпечити справедливе та неупереджене розслідування цієї справи.

Фото: Радіо Свобода

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду