Для медіа видали посібник щодо висвітлення проблематики Криму в контексті окупації

Для медіа видали посібник щодо висвітлення проблематики Криму в контексті окупації

14:37,
9 Липня 2020
2152

Для медіа видали посібник щодо висвітлення проблематики Криму в контексті окупації

14:37,
9 Липня 2020
2152
Для медіа видали посібник щодо висвітлення проблематики Криму в контексті окупації
Для медіа видали посібник щодо висвітлення проблематики Криму в контексті окупації
Автори посібнику спробували відповісти на найпоширеніші питання або розвіяти міфи в контексті тимчасової окупації півострову.

У Києві 9 липня 2020 року презентували Q&A-посібник для медіа «Крим у контексті окупації». Його підготували Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група та Представництво президента України в Автономній Республіці Крим. Про це йшлося під час круглого столу «Крим у дзеркалі мас-медіа».

Перша заступниця представника президента в Криму Дар’я Свиридова розповіла, що ідея створення посібника виникла після комунікації з іншими органами влади та журналістами.

«Нам стало зрозуміло, що нерідко існує хибне розуміння як загалом ситуації з окупацією Криму, так і окремої термінології в цьому питанні. У посібнику ми спробували відповісти на найпоширеніші питання або розвіяти міфи чи хибні бачення в контексті тимчасової окупації Кримського півострову», – сказала вона.

Голови правління Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик також каже, що журналістам бракує знань або розуміння в певних темах, які пов’язані з Кримом. «Ми постійно фіксуємо проблемні точки, де журналістам бракує знань або розуміння, зокрема, щодо нюансів вживання коректної термінології в контексті окупації, базових принципів міжнародного гуманітарного права тощо», – говорить вона.

Крім того, про важливість використання експертами і журналістами коректної термінології говорила й посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Надія Цок. За її словами, це важливо, щоб уникати непрямого визнання російського статусу Криму.

Зокрема, у посібнику йдеться про важливість вживання терміну «окупація» замість «анексії Криму», про те, як коректно називати так звані «органи влади», що діють на території Криму після окупації, як українським та іноземним журналістам законно потрапити до Криму та багато іншого.

«А ще у тексті нагадується, що між Кримським півостровом та іншою частиною України немає кордону, що мешканці Криму залишаються громадянами України, а видані їм паспорти РФ є нікчемними», – додала пані Свиридова.

Посібник можна завантажити за посиланням. Посібник планують видати ще анлгійською й російською мовами. 

Нагадаємо, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ) 8 липня 2019 року презентувало посібник «АБВ… Збройний конфлікт в термінах (путівник для України)», створений для журналістів, громадських діячів, державних службовців та політиків.

Фото: ZMINA

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду