Рух «Чесно» подав до суду на Харківську міськраду

Рух «Чесно» подав до суду на Харківську міськраду

17:03,
17 Серпня 2020
1472

Рух «Чесно» подав до суду на Харківську міськраду

17:03,
17 Серпня 2020
1472
Рух «Чесно» подав до суду на Харківську міськраду
Рух «Чесно» подав до суду на Харківську міськраду
Активісти просять суд зобов'язати відповідача надати копії документів, за повторне сканування яких мерія Харкова вимагала гроші.

Харківський адмінсуд розгляне провадження за спрощеною процедурою (тобто без виклику сторін). Про це «Детектору медіа» розповіла координаторка Руху «Чесно» Віта Думанська. Рішення мають винести до 28 серпня 2020 року.

Нагадаємо, причина позову — виставлений руху «Чесно» рахунок за вже оприлюднені сканкопії протоколів засідань сесій і постійних комісій міськради. За підрахунками фахівців Харківської міськради, запитувана інформація відображена загалом на понад 17 тисячах аркушах. За їх сканування виставили рахунок у 36,6 тис. грн. Однак, як зауважили активісти, сканкопії вже були зроблені й оприлюднені на сайті ради.

Рух «Чесно» моніторить місцеві ради майже всіх регіонів України. Ситуація, коли активістів просять заплатити чималу суму за надання інформації, трапилася тільки в Харкові і вже вдруге — розповідає Віта Думанська. Перший інцидент мав місце перед місцевими виборами 2015 року. Тоді, за словами координаторки Руху, для звернення до суду не вистачило часу та юридичної підтримки.

Цього разу оформити позов до суду «Чесно» допомогли. Судовий збір сплатила ініціатива Надії Бабинської #насудзадоступ, а юридичну підтримку надала «Платформа прав людини».

«Неприпустимо, коли громадянам не надають інформацію про те, як депутати відвідували засідання сесій чи комісій. На наш погляд, ця інформація має бути відкритою, і не тільки Рух «Чесно» має робити висновки про ефективність роботи депутатів. Це можуть робити і жителі Харкова, і всі, хто цікавиться роботою місцевої влади», — пояснила Віта Думанська.

За словами координаторки «Чесно», представники Харківської міськради не виходили на контакт із регіональним аналітиком Руху.

Нагадаємо, в іншій судовій справі «Чесно» стане відповідачем. Екснардепка після кількох публікацій у фейсбуці про нечесність активістів таки подала на Рух до суду.

Віта Думанська розповіла «Детектору медіа», як Рух став окремою організацією, як найгучніша медійна подія «Чесно» відбулася з нульовим бюджетом, а також про співпрацю та конкуренцію в громадському секторі.

У серпні-вересні «Чесно» і «UA: Суспільне мовлення» запустили проєкт «Музей виборчого трешу. Експозиції мають місію нагадати жителям вісьмох міст напередодні місцевих виборів, що таке підкуп, і закликати їх не голосувати «за гречку». Виставка дебютувала в Одесі.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду