Експерти ООН визнали шатдаун у Білорусі й відреагували на звернення правозахисників

Експерти ООН визнали шатдаун у Білорусі й відреагували на звернення правозахисників

17:33,
17 Серпня 2020
1613

Експерти ООН визнали шатдаун у Білорусі й відреагували на звернення правозахисників

17:33,
17 Серпня 2020
1613
Експерти ООН визнали шатдаун у Білорусі й відреагували на звернення правозахисників
Експерти ООН визнали шатдаун у Білорусі й відреагували на звернення правозахисників
Спецдоповідачі ООН заявили, що відключення інтернету в Білорусі «явно переслідує політичну мету — придушити право людей на доступ до інформації та комунікації під час зростаючих протестів».

Про це написав «Центр громадянських свобод» на своєму сайті.

В ООН висловили «стурбованість» через затримання й арешти блогерів і журналістів, а також критику владі Білорусі за насильство з боку поліції щодо мирних демонстрантів. «Закликаємо міжнародну спільноту посилити тиск на уряд Білорусі, щоб він припинив жорстокі напади на своїх громадян, які реалізують свої основні права. Ми закликаємо до повної поваги до прав людини і до відповідальності за насильство проти протестувальників», — заявили експерти ООН.

Заяві спецдоповідачів ООН передувало звернення 68 міжнародних правозахисних організацій, вв тому числі — українських. Вони рекомендували уряду Білорусі утримуватися від втручання в право на свободу вираження поглядів в інтернеті і дотримуватися міжнародно-правової заборони на довільне відключення інтернету.

Нагадаємо, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента.

Упродовж голосування журналісти фіксували проблеми з інтернетом, військову техніку на вулицях та багатокілометрові черги виборців, детальніше читайте тут.  Крім того, з 9 серпня в Білорусі фіксували проблеми з роботою соціальних мереж, перебої в роботі мобільного та кабельного інтернету в операторів ByFly, MTS, Life, «Космос ТВ». 9 серпня також не працювали сайти багатьох великих медіа країни: державної агенції «БелТА», «Наша нива», «Онлайнер», «Белорусский партизан», незалежного порталу Tut.by.

У компанії «Белтелеком» заявили, що проблеми зі зв’язком з’явились нібито про «перевантаження каналів через зарубіжний трафік».Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко говорить, що в день виборів інтернет в країні відключали нібито з-за кордону, щоб «викликати невдоволення в населення». 12 серпня доступ до соціальних мереж, месенджерів, пошукових систем, місцевих та іноземних видань частково відновили

Прихильники Світлани Тіхановської, після оголошення результатів Національного екзит-полу, вийшли на мітинги в різних містах Білорусі. Громадяни вимагають від чинного президента Олександра Лукашенка провести чесні вибори без фальсифікацій та відпустити всіх політв'язнів. На розгін протестів направлені військові, міліція та спецтехніка, протестувальників масово затримують, б'ють ногами та дубинками, кидають у них світлошумові гранати, стріляють гумовими кулями. Відомо щонайменше про одного загиблого (офіційно), також кілька сотень отримали поранення.

Згідно з результатами Національного екзит-полу станом на ранок 10 серпня, Олександр Лукашенко набрав 80,23% голосів, Світлана Тіхановська – 9,9%. Натомість, за даними незалежного екзит-полу станом на 20:30 9 серпня, на виборах президента Білорусі пані Тіхановська набирає 72,1%, Олександр Лукашенко – 13,7%.

9 серпня силовики затримали щонайменше 20 журналістів, знімальну групу (три особи) телеканалу «Дождь» видворили до РФ, а українського фотографа Associated Press та кореспондентів російських видань «Медуза» і Daily Storm побили. 

У Мінську в ніч на 11 серпня силовики застосували проти протестувальників гумові кулі та світлошумові гранати, унаслідок чого постраждали журналісти та фотокореспонденти видань «Наша Ніва», Getty Images, «Белсат», Tut.by і «МБХ медіа». У Білорусі під час масових протестів, 9-10 серпня, чотири журналісти перестали виходити на зв’язок: фотокореспондент МІА «Россия сегодня» Ілля Піталев, журналіст «Белсату» Володимир Луньов, головний редактор опозиційного видання «Наша Ніва» Єгор Мартинович та кореспондент «Медузи» Максим Солопов. Останнього ввечері 11 серпня випустили з ізолятора, у ніч на 12 серпня він повернувся до Росії.

11 серпня під час протестів у Білорусі постраждали та були затримані 12 журналістів: відеооператор Tut.by Всеволод Зарубін, фотографи Tut.by Вадим Заміровський та Дар'я Бурякіна, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, кореспонденти Tut.by Станіслав Коршунов та Ольга Комягина, фотографи Associated Press Сергій Гриц і «Нашої Нiви» Надія Бужан, знімальна групу BBC (три журналісти). 

Також стало відомо про напад на данського журналіста.

У центрі Мінська 16 серпня на акції опозиції вперше прозвучали політичні вимоги.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду