84% громадян підтримали би незалежність України на референдумі  — дослідження

84% громадян підтримали би незалежність України на референдумі — дослідження

13:02,
21 Серпня 2020
2785

84% громадян підтримали би незалежність України на референдумі — дослідження

13:02,
21 Серпня 2020
2785
84% громадян підтримали би незалежність України на референдумі  — дослідження
84% громадян підтримали би незалежність України на референдумі  — дослідження
Натомість 32% вважають, що розпад СРСР — це погано. А 19% опитаних віком до 40 років серйозно задумуються про майбутнє не в Україні.

За 29 років щорічних опитувань відповідей «за» незалежність було більше, однак відсоток коливався. Найбільша підтримка на Заході країни, найменша — на Сході. Попри розбіжності і регіоні проживання, віці та політичних симпатіях, люди підтримали би референдум про проголошення незалежності — такі результати загальнонаціонального дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» спільно з соціологічною службою Центру Разумкова.

Упродовж 14-19 серпня 2020 року дослідники опитали 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України (за винятком Криму й окупованих територій Донецької і Луганської областей).

Чверть опитах вважають, що за роки незалежності було більше позитиву, чверть — протилежної думки. Решта зазначила, що позитиву й негативу порівну. Чим молодший респондент, тим більше позитиву він бачить — зазначив аналітик ДІФ Андрій Сухарина під час пресконференції.

На думку експерта, висновок дослідження позитивний: молоді люди, які не застали СРСР або застали його в ранньому дитинстві, не бачать перспектив у поверненні до радянської спільноти, вони воліють жити в незалежній Україні. Але 19% людей хочуть будувати своє життя не в Україні. Майбутнє на батьківщині бачать 70% респондентів.

«Основна проблема, над якою нам, мабуть, треба працювати — найвищий показник людей, які не бачать своє майбутнє в Україні — це люди віком до 40%. Тут є парадокс. З одного боку, молодь найкраще оцінює незалежність і те, що траплялося за її часи. З другого боку — найбільше про життя деінде задумається молодь».

Інша традиційна якість українців, відзначена за роки опитування — перманентний песимізм. Андрій Сухарина розповів, що щороку респондентів запитують, чи в правильному напрямку, на їхню думку, рухається Україна. «Відповіді на це запитання фактично традиційні. За 29 років більшість респондентів кажуть, що ми йдемо не туди», — зазначив експерт.

Винятки, за словами спікера, трапляються після президентських виборів. Тоді впродовж близько 9-ти місяців громадяни зберігають оптимізм, але потім розчарування повертається.

Проте навіть у цьому традиційному питанні виникають зміни. Наприклад, ставлення до вектору України представників різних вікових груп. Так третина опитаної молоді висловлює позитивну думку. Натомість підтримка серед старших людей складає лише 11%.

Нагадаємо, за результатами інших досліджень, відновлення повноцінних зв'язків з непідконтрольними територіями підтримала половина українців32% українців схвалюють заборону комуністичної символіки, 34% — засуджують СРСР.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду