Комітет виборців України назвав виклики та особливості 2-го туру місцевих виборів

Комітет виборців України назвав виклики та особливості 2-го туру місцевих виборів

14:37,
11 Листопада 2020
1440

Комітет виборців України назвав виклики та особливості 2-го туру місцевих виборів

14:37,
11 Листопада 2020
1440
Комітет виборців України назвав виклики та особливості 2-го туру місцевих виборів
Комітет виборців України назвав виклики та особливості 2-го туру місцевих виборів
Явка другого 15-22 листопада постраждає, якщо в країні запровадять «карантин вихідного дня». «Обвал явки» може попередити роз'яснювальна робота органів центральної та місцевої влади — зазначили в КВУ.

Під час пресконференції ГО «Комітет виборців України» генеральний директор організації Олексій Кошель закликав міністра охорони здоров'я і головного санлікаря максимально акцентувати увагу на безпекових факторах для виборців у своїх офіційних повідомленнях.

«Важливо донести до виборця, що в плані безпеки похід на дільницю мало чим відрізняється від походу до супермаркета. Потрібно повідомити, що будуть дотримані безпекові заходи — соціальна дистанція, масковий і температурний режим. Також ми закликаємо виборців взяти з собою авторучки, щоб зменшити кількість контактів», — додав Олексій Кошель.

За словами очільника КВУ, органи влади також мають передбачити роботу громадського транспорту та проінспектувати готовність дільниць у містах, де проведуть другі тури виборів. Ключовий виклик, як зазначив Олексій Кошель, — уникнути помилок, допущених 25 жовтня. Зокрема це несправні термометри, розмітки для дотримання дистанції, готовність щодо проведення вологого прибирання, наявність масок для членів комісій.

Гендиректор КВУ спрогнозував, що підсумки другого туру підіб'ють швидше, оскільки вибори відбудуться за звичною та простою системою, зменшаться черги, збільшиться пропускна здатність дільниць. Тому в Комітеті виборців вважають, що ніщо не заважатиме дільничним комісіям підрахувати голоси до кінця доби виборів.

Олексій Кошель резюмував особливості ведення кампанії напередодні 2-го туру:

  1. У багатьох громадах кампанія не ведеться або ведеться формально, за інерцією першого туру. Головна боротьба розгортається за голоси, які виборці віддали за інших кандидатів. Наприклад, у Луцьку 47% проголосували за кандидатів, які не пройшли далі, у Сумах – 36%, в Одесі — 37%.
  2. Ключові проблеми, зафіксовані спостерігачами, — традиційні та немасштабні. Зафіксовані точкові порушення агітації (поширення матеріалів без вихідних даних, використання адмінресурсу, у тому числі — у соціальних мережах), а також поодинокі факти підкупу виборців.
  3. Останній тиждень перед другим туром — сплеск використання технологій чорного піару. Напередодні першого туру такі кампанії «розпилювалися в інформаційному просторі». Зараз будь-яка неправдива інформація про опонента може суттєво вплинути на явку чи на ставлення до політика.

Нагадаємо, КВУ зафіксував масові порушення «дня тиші» 24 жовтня 2020 року.

Голова Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська повідомила, що результатам опитування Зеленського довіряти не можна. Раніше в КВУ зазначили, що ініційоване президентом опитування суперечить Виборчому кодексу.

Загалом на місцеві вибори 2020 року ЦВК зареєструвала спостерігачів 116 громадських організацій.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду