В Україні запустять портал про російську агресію в Криму та на Донбасі

В Україні запустять портал про російську агресію в Криму та на Донбасі

10:55,
25 Грудня 2020
3165

В Україні запустять портал про російську агресію в Криму та на Донбасі

10:55,
25 Грудня 2020
3165
В Україні запустять портал про російську агресію в Криму та на Донбасі
В Україні запустять портал про російську агресію в Криму та на Донбасі
Першим на інтернет-порталі з’явиться тематичний модуль, присвячений окупації Криму.

В Україні запустять інтернет-портал про факти російської агресії під час окупації Криму, частини Донецької та Луганської областей. Про це 22 грудня повідомила прокуратура Криму.

«Це буде один із перших у світі цифрових інструментів такого типу із забезпечення доступу кожного до правди про війну, що також слугуватиме важливим інструментом збереження пам’яті про неї», – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі розповіли, що на ресурсі українською та англійською мовами планують публікувати: свідчення очевидців, архівні джерела, усноісторичні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото та відеоматеріали. Зокрема, в основі порталу будуть результати роботи Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора, прокуратури Криму та дані неурядових організацій.

Інтернет-портал міститиме інформацію про ключові події з початку окупації Криму в лютому 2014 року, про війну на сході України, діяльність російських військ та реакцію української влади й міжнародної спільноти, а також інформацію про конкретних осіб й основні сфери, на які вплинула окупація. Першим на інтернет-порталі з’явиться тематичний модуль, присвячений окупації Криму.

Задля запуску цього порталу 22 грудня Український інститут національної пам’яті, представництво президента України в Криму, Офіс генерального прокурора, міжнародний фонд «Відродження» та Центр дослідження безпекового середовища «Прометей» підписали Меморандум про співпрацю.

«Цей проєкт забезпечить зв'язок між діяльністю громадських організацій, що документують, зокрема за підтримки МФ “Відродження”, злочини проти людяності, воєнні злочини та порушення прав людини в умовах збройного конфлікту, передаючи інформацію до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, та запитом суспільства на верифіковану та доступну інформацію про агресію, окупацію та їхні наслідки», – каже виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко.

Нагадаємо, у липні 2020 року Міністерство закордонних справ повідомило про запуск довгострокової інформаційної кампанії щодо захисту громадянських журналістів та активістів на окупованих РФ територіях України. У межах цієї кампанії МЗС ініціює створення Інституту менторства.

У вересні 2020 року представництво Офісу президента в Криму спільно з правозахисною організацією «КримSOS» та Українською Гельсінською спілкою запустили у Telegram чатбот CrimeaIsUaBot. Він допоможе жителям окупованого півострова отримати українські документи – паспорт, свідоцтво про народження або смерть, а також інформацію стосовно порядку перетину КПВВ.

Фото: прокуратура Криму

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Олександр
11:39 / 25.12.2020
Дуже портрібний портал. А якщо на ньому буде правда - це зброя.
українець
11:14 / 25.12.2020
портал ПОВНОЇ БРЕХНІ від майДАУНІВ
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду