У Криму затримали кореспондента «Кримської солідарності»

У Криму затримали кореспондента «Кримської солідарності»

11:30,
28 Грудня 2020
1750

У Криму затримали кореспондента «Кримської солідарності»

11:30,
28 Грудня 2020
1750
У Криму затримали кореспондента «Кримської солідарності»
У Криму затримали кореспондента «Кримської солідарності»
Адвокат Еміль Курбедінов каже, що громадянського журналіста викрали на очах у сім'ї.

У селищі Вільне Джанкойського району окупованого Криму 28 грудня особи, які назвалися працівниками поліції, затримали громадянського журналіста, кореспондента «Кримської солідарності» Вілена Темерьянова. Його примусово посадили в машину й відвезли до відділку поліції в Сімферополі. Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов на своєму ютуб-каналі.

«Темерьянов Вілен був фактично сьогодні викрадений на очах у сім'ї в Джанкойському районі. Люди, які представилися працівниками поліції, діяли абсолютно незаконно. Вони везуть його в один з відділів поліції в Сімферополі», – розповів захисник.

Дружина громадянського журналіста Ельмаз Темерьянова розповіла «Кримській солідарності», що її чоловіка затримали, коли вони збиралися їхати до родичів у Красноперекопськ. Вілен та Ельмаз Темерьянови вимагали в силовиків показати їх документи, але їх прохання ігнорували.

«Говорили, що "все в суді розкажуть", у Сімферополі. Вони заблокували його з двох сторін, створили йому глухий кут, – розповіла пані Темерьянова. – Усе це відбувалося в грубій формі, його запхали в машину і коли водій вже сідав в машину, я знову попросила показати документи, але він не звернув на мене уваги й вони поїхали».

Вілен Темерьянов 3 листопада 2020 року висвітлював акцію підтримки біля Кримського гарнізонного військового суду, який оголосив вирок політв'язням Арсену Абхаірову, Рустему Емірусеінову та Ексендеру Абдулганієву. Його тоді затримали та склали два протоколи – за 20.2.5 КпАП Росії (порушення учасником публічного заходу встановленого порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування) та за 20.6.1. (невиконання правил поведінки при введенні режиму підвищеної готовності). Пан Курбедінов розповів, що того ж дня суд повернув ці протоколи поліцейським.

«Сьогодні ці люди, які представляються працівниками поліції, уже пішли просто на викрадення, щоб залатати ці дірки, впихунути адміністративну справу Віленові й притягнути його як організатора якогось мітингу», – сказав адвокат та додав, що пана Темерьянова привезли в Центральний райсуд Сімферополя.

Еміль Курбедінов закликав журналістів підтримати цю справу інформаційно, а захисників – юридично.

Нагадаємо, у липні 2020 року правозахисники повідомили, що РФ незаконно утримує щонайменше 101 українського політичного в’язня, 77 — це кримські татари. Тоді ж Міністерство закордонних справ повідомило про запуск довгострокової інформаційної кампанії щодо захисту громадянських журналістів та активістів на окупованих РФ територіях України. У межах цієї кампанії МЗС ініціює створення Інституту менторства.

У вересні 2020 року представництво Офісу президента в Криму спільно з правозахисною організацією «КримSOS» та Українською Гельсінською спілкою запустили у Telegram чатбот CrimeaIsUaBot. Він допоможе жителям окупованого півострова отримати українські документи – паспорт, свідоцтво про народження або смерть, а також інформацію стосовно порядку перетину КПВВ.

2 листопада активістка ініціативи «Кримська солідарність» Лутфіє Зудієва повідомила, що Росія станом незаконно утримує дев’ятьох громадянських журналістів й активістів «Кримської солідарності» – Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхаліева та Амета Сулейманова. Вона нагадала, що в 2014-2016 роках російські силовики застосовували агресивні форми тиску на громадських активістів та журналістів, зокрема – били, викрадали, катували тощо. Натомість з 2016 року, за її словами, силовики змінили підхід і використовують для тиску кримінальне або адміністративне законодавства, а саме: арешти або депортації.

На фото Вілен Темерьянов / Кримська солідарність 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду