Freedom House: громадянське суспільство має виступити основним провідником змін в Україні

15:36,
5 Липня 2012
7306

Freedom House: громадянське суспільство має виступити основним провідником змін в Україні

15:36,
5 Липня 2012
7306
Freedom House: громадянське суспільство має виступити основним провідником змін в Україні
Громадянське суспільство є більш активним, ніж рік тому

Ситуація в Україні в більшості сфер порівняно з минулим роком погіршилася, проте громадянське суспільство є більш активним, ніж рік тому. Про це йдеться у спеціальному звіті «Б'ючи на сполох - раунд 2: на захист демократії в Україні», який підготувала міжнародна організація Freedom House за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

Експерти констатують, що за останній рік українська влада почала дедалі частіше рахуватися з громадянським суспільством і залучати його до процесу управління та прийняття рішень. Як позитив у звіті відзначають ухвалення необхідного законодавства щодо неурядових організацій і доступу до публічної інформації, а також участь України в міжнародній ініціативі «Відкритий Уряд».

 

«Влада, очевидно, проводила більш нейтральну та збалансовану політику щодо третього сектору та намагалася залучати до співпраці ті його ініціативи, яких не сприймала як безпосередньо загрозу собі», - йдеться у рапорті Freedom House.

 

Ухвалення нового законодавства, що регулює діяльність громадських об'єднань, неурядових і некомерційних організацій, визнають у звіті найбільш значущою подією для розвитку громадянського суспільства торік. «Разом із кількома украй необхідними реформами закон може стати великим кроком уперед у зусиллях влади з залучення громадянського суспільства й експертів до прийняття рішень», - йдеться у звіті.

 

Як стверджує Freedom House, низка нових громадських кампаній та ініціатив, які виникли у другій половині 2011 - першій половині 2012 року показують реальну спроможність українського громадянського суспільства організовувати та впливати. Серед успішних ініціатив називають громадський рух на підтримку євроінтеграції «Ми - Європейці», рух за справедливий і прозорий виборчий процес «Чесно», кампанію на підтримку самоорганізації та громадянської участі в політиці «САМ» і громадські виступи в березні-квітні 2012 року проти спроб влади знищити бродячих собак під час підготовки до футбольного чемпіонату Євро-2012.

 

Однак, за словами наукового директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка, політична практика залучення громадянського суспільства є суперечливою: «З одного боку, уряд намагається залучати громадськість до розробки певних рішень і моніторингу в тих випадках, де це вигідно уряду, де вони бачать перевагу для себе і не вбачають загрози собі. З іншого боку, зберігається вибірковість цього процесу, а подекуди й імітаційний характер залучення. Тому ми не можемо тут робити чіткий висновок».

 

У сфері громадянського суспільства Freedom House рекомендує владі якнайшвидше схвалити пакет нормативних актів, необхідних для імплементації нещодавно ухваленого законодавства про громадські організації; більш регулярно та інтенсивно співпрацювати із правозахисними неурядовими організаціями. А також уряд повинен забезпечити більш життєздатну модель бюджетного фінансування неурядових організацій, що діють у ключових суспільно значимих сферах, шляхом прозорих конкурсних процедур.

 

При цьому, за словами експертів, перебіг виборів до Верховної Ради буде вирішальним випробуванням на рівень відданості влади демократичним принципам.

 

Презентація звіту відбулася 5 липня в приміщенні міжнародного фонду «Відродження» за участі президента Freedom House Девіда Креймера, виконавчого віце-президента Атлантичної ради Деймона Вілсона, виконавчого директора Інституту масової інформації Вікторії Сюмар, наукового директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка, експерта Атлантичної ради Роберта Нуріка.

 

Нагадаємо, Freedom House уже вдруге проводить моніторинг стану демократії в Україні. Порівняно з минулорічним звітом, у дослідженні 2012 року участь брали також представники громадянського суспільства в Україні Олександр Сушко та Вікторія Сюмар.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду