Громадська рада при Держкомтелерадіо звинувачує НТКУ у маніпуляціях і просить Нацраду про перевірку

15:33,
20 Грудня 2013
7408

Громадська рада при Держкомтелерадіо звинувачує НТКУ у маніпуляціях і просить Нацраду про перевірку

15:33,
20 Грудня 2013
7408
Громадська рада при Держкомтелерадіо звинувачує НТКУ у маніпуляціях і просить Нацраду про перевірку

Громадської ради при Державному комітеті телебачення і радіомовлення України занепокоєна тим, що висвітлюючи події, пов'язані з масовими акціями протесту, Перший національний порушує права громадян на інформацію і права журналістів на професію. Про це йдеться у заяві Ради, яку отримала «Детектор медіа».

 

За висновком Громадської ради, Перший національний у висвітленні масових протестів не дотримувався ані свого статуту, ані принципів, закладених у медійному законодавстві.

 

«Статут встановлює гарантію для журналістів НТКУ щодо дотримання конституційного принципу про заборону цензури, створення умов для вільної продуктивної творчої журналістської діяльності та невтручання у професійну діяльність журналіста з боку державних органів, забезпечуються можливості безсторонньо висловлювати позиції щодо усіх суспільно-політичних подій, які висвітлюються НТКУ, та надається правовий і соціальних захист у зв'язку з виконанням професійних обов'язків, передбачений законодавством України, Редакційним статутом і внутрішніми документами НТКУ», - звертає увагу Громадська рада.

 

Як йдеться у заяві, упродовж існування євромайдану Перший національний відзначився численними порушеннями стандартів відкритості і збалансованості, що підтверджується моніторингами «Детектор медіа» та інших організацій: «Зокрема телеканал вдавався до таких інструментів маніпуляцій як замовчування, применшення значимості подій та недонесення до суспільства основних вимог протестувальників. Натомість, Перший національний забезпечив тривалу трансляцію мітингів під прапорами «Партії регіонів», а також передачами з авторською позначкою Комуністичної партії України».

 

З огляду на це, Громадська рада закликає керівництво Першого національного припинити  замовчування та маніпуляції суспільно-важливою інформацією. Рада наполягає також на проведенні службового розслідування відповідно до кожної заяви журналіста каналу про цензуру та утиски, і за результатами розслідування притягнути до відповідальності винних керівників НТКУ.

 

Громадська ради при Держкомтелерадіо просить також Національну раду з питань телебачення та радіомовлення провести позапланову перевірку Першого  національного на предмет дотримання стандартів об'єктивності, незалежності і своєчасності донесення інформації за період 24 лістопада - 20 грудня. Верховній раді запропоновано якнайшвидше ухвалити закон про суспільне мовлення.

 

Тимчасово виконуючий обов'язки генерального директора НТКУ Олександр Пантелеймонов на дзвінки не відповідає. «Детектор медіа» намагатиметься отримати його коментар згодом.

 

Далі «Детектор медіа» наводить текст заяви повністю:

 

«ЗАЯВА Громадської ради при Державному комітеті телебачення і радіомовлення України щодо недотримання стандартів свободи слова Першим національним телеканалом України

 

Громадська рада при Державному комітеті телебачення і радіомовлення висловлює занепокоєння діяльністю Першого національного каналу України в частині забезпечення права громадян на інформацію, а також права журналістів на професію.

 

Профільним законом про телебачення і радіомовлення встановлено гарантію з боку держави на реалізацію прав на інформацію, на вільне і відкрите обговорення суспільно важливих проблем із застосуванням телебачення і радіомовлення. Також зазначається, що держава всіма можливими законними засобами (...) забезпечує ідеологічний і політичний плюралізм у сфері аудіовізуальних засобів масової інформації.

 

Щодо державних засобів інформації, а особливо Національної телекомпанії України законом визначається як обов'язок у забезпеченні прав громадян на свободу думки і слова, на отримання оперативної інформації, відкрите і вільне обговорення суспільних питань, а також розроблення і реалізація програмної політики, що відповідає національним інтересам України тощо.

 

Редакційним статутом НТКУ на додачу визначається, що основними функціями членів творчого колективу НТКУ є утвердження принципів журналістики, відповідальної перед власною аудиторією та професійним співтовариством, шляхом достовірного і об'єктивного інформування про суспільно-політичні та інші події в Україні і за кордоном (...) для забезпечення формування громадянами власної думки; надання можливості громадянам та інститутам громадянського суспільства оприлюднювати інформацію та ідеї, зміцнення міжнародних зв'язків України, зростання її авторитету у світі.

 

Статут встановлює гарантію для журналістів НТКУ щодо дотримання конституційного принципу про заборону цензури, створення умов для вільної продуктивної творчої журналістської діяльності та невтручання у професійну діяльність журналіста з боку державних органів; забезпечуються можливості безсторонньо висловлювати позиції щодо усіх суспільно-політичних подій, які висвітлюються НТКУ, та надається правовий і соціальних захист у зв'язку з виконанням професійних обов'язків, передбачений законодавством України, Редакційним статутом і внутрішніми документами НТКУ.

 

Не зважаючи на задекларовані обов'язки і гарантії протягом листопада-грудня 2013 року політика керівництва НТКУ показало, що державний телеканал не дотримується ані свого статуту, ані принципів, закладених у законі.

 

Так, на початку грудня з Першого звільнилися два журналісти через незгоду з редакційною політикою, зокрема через неадекватне, необ'єктивне та упереджене висвітлення Євромайдану, зокрема розгону "Беркутом" людей 30 листопада

 

Протягом існування Євромайдану Перший національний відзначився численними порушеннями стандартів відкритості і збалансованості, що підтверджується моніторингами Детектор медіа та інших організацій. Зокрема телеканал вдавався до таких інструментів маніпуляцій як замовчування, применшення значимості подій та недонесення до суспільства основних вимог протестувальників. Натомість, Перший національний забезпечив тривалу трансляцію мітингів під прапорами «Партії Регіонів», а також передачами з авторською позначкою Комуністичної партії України. Крім того, на початку грудня Перший відзначився марафоном, на якому були присутні посадовці і депутати від Партії регіонів та Комуністичної партії України, а також окремі ролики, де в маніпулятивній формі представники зазначених партій розказували про небажання опозиції домовлятися, що прямо суперечить таким подіям, як круглий стіл за участі президента.

 

З огляду на це, Громадська рада закликає:

- керівництво НТКУ вжити заходів щодо припинення ганебної практики замовчування і маніпуляцій суспільно-важливою інформацією;

- звернутись до Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення для проведення позапланової перевірки Першого Національного телеканалу на предмет дотримання стандартів об'єктивності, незалежності і своєчасності донесення інформації за період 24 лістопада - 20 грудня

Верховну Раду України якнайшвидше ухвалити закон про суспільне мовлення задля створення незалежного мовника, діяльність якого буде спрямована на забезпечення плюралізму думок, об'єктивного і незаангажованого висвітлення суспільно-політичних подій у відповідності до міжнародних стандартів;

- провести службове розслідування відповідно до кожної заяви журналіста, по результатам розслідування притягнути до відповідальності винних керівників»

 

Голова ради Човган А.Ю.".

 

Нагадаємо, раніше Громадська рада  висловлювала занепокоєння фактами цензури на тиску на журналістів на Першому національному та деяких ОДТРК.

 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Телекритик
17:40 / 20.12.2013
Бред. Каждый телеканал высказывает свою точку зрения. На "5 канале", "TVi", "ЭспрессоТВ" - точка зрения оппозиции, центральные телеканалы пытаются балансировать, "Первый Национальный" - единственный телеканал, который высказывает точку зрения власти. И это вполне нормально для того, чтобы телезритель мог оценить ситуацию
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду