Законопроект «Про громадські організації» передбачає спрощену реєстрацію та відсутність розподілу за територіальною ознакою

15:48,
2 Листопада 2010
11475

Законопроект «Про громадські організації» передбачає спрощену реєстрацію та відсутність розподілу за територіальною ознакою

15:48,
2 Листопада 2010
11475
Законопроект «Про громадські організації» передбачає спрощену реєстрацію та відсутність розподілу за територіальною ознакою

1 листопада у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 7262-1 «Про громадські організації», основними аспектами якого є спрощений процес реєстрації та відсутність розподілу ГО за територіальною ознакою. Авторами законопроекту є Юрій Мірошниченко (Партія регіонів), Сергій Подгорний (БЮТ), Андрій Шевченко (БЮТ), Юрій Литвин (Блок Литвина), Леся Оробець (НУ-НС), Андрій Пінчук (Партія регіонів).

 

Як ідеться у пояснювальній записці, законопроект розроблений у зв'язку з тим, що чинний закон «Про об'єднання громадян» містить норми, що суперечать Конвенції про захист основоположних свобод і прав людини, міжнародним договорам. Також автори проекту вказують на те, що діяльність громадських організацій та політичних партій не може регулюватися одним законом («Про об'єднання громадян»).

 

Однією з особливостей законопроекту є підхід до діяльності громадських організацій без обмежень за територіальною ознакою, тобто без поділу громадських організацій на місцеві, всеукраїнські та міжнародні. Як стверджують розробники проекту, це дасть можливість громадським організаціям визначати територію своєї діяльності та вільно здійснювати статутну діяльність на всій території України без перереєстрації. Крім того, відповідно до статті 14 законопроекту, будь-яка громадська організація може підтвердити статус «всеукраїнська» за умови наявності територіальних підрозділів у більшості регіонів України або відмовитись від нього.

 

Зазначимо, що проект закону передбачає також нову концепцію легалізації ГО, що дозволить уникнути подвійної реєстрації. Зокрема, Міністерство юстиції України здійснюватиме: акредитацію осередків іноземних неурядових організацій, зареєстрованих згідно із законодавством інших держав; підтвердження статусу «всеукраїнських» для громадських організацій; ведення єдиного реєстру ГО.

 

Для запобігання втручанню державних органів у діяльність громадських організацій пропонується здійснювати спеціальні контрольні повноваження «виключно під час правової експертизи установчих документів громадських організацій та змін до установчих документів, а також за рішеннями адміністративних судів».

 

У законопроекті вимоги до змісту установчих документів приведено у відповідність до рекомендацій Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо правового статусу неурядових організацій у Європі № СМ/Rec (2007) 14 та Європейського суду з прав людини.

 

Зазначимо також, що осередки ГО після набрання чинності цього закону не матимуть статусу юридичної особи. Зареєстровані раніше осередки зможуть отримати свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи за поданням зареєстрованої громадської організації.

 

Законопроект № 7262-1 є альтернативним до проекту № 7262 «Про громадські організації», що був зареєстрований 18 жовтня, авторами якого є депутати від НУ-НС Володимир Мойсик, Володимир Карпук та Олег Гуменюк.

 

У законопроекті 7262 збережено надання ГО обов'язкового територіального статусу (всеукраїнським, місцевим та міжнародним статусом), обмеження на утворення осередків, надмірного контролю та санкцій за невизначені законом правопорушення.

 

Громадські організації, що легалізовані шляхом державної реєстрації, зобов`язані оприлюднювати це через електронні засоби масової інформації (сайти).

 

Крім того, законопроект № 7262 поширює дію норм про громадські організації на всі професійні та благодійні організації, у тому числі фонди. Зазначимо також, що в цьому проекті відсутній відкритий перелік підстав для відмови в реєстрації.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду