Хорошковський, Кернес і Лазюк стали «будяками року», «золотий будяк» дістався Могильову

12:47,
10 Грудня 2010
19431

Хорошковський, Кернес і Лазюк стали «будяками року», «золотий будяк» дістався Могильову

12:47,
10 Грудня 2010
19431
Хорошковський, Кернес і Лазюк стали «будяками року», «золотий будяк» дістався Могильову

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) оголосила лауреатів антипремії «Будяк року - 2010», головну нагороду якої, звання «золотого будяка за cвідому політику зневаги прав людини та основоположних свобод», отримав міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов. Про це сьогодні, 10 грудня, оголосили на прес-конференції в УНІАНі.

 

Як зазначається у повідомленні організаторів, Анатолій Могильов отримав таке звання через те, що за його керівництва «зросла кількість насильницьких смертей в міліції; незаконно припиняли мирні зібрання, незаборонені в судовому порядку, чинили перешкоди у їх проведенні та затримували організаторів й учасників мирних зібрань; відбулося повернення до політики закритості діяльності МВС через фактичну відмову співпрацювати з громадськими організаціями, посилене втручання в права іноземців незалежно від того чи здійснюють вони незаконну діяльність, а також здійснювався тиск на правозахисників через їхню діяльність (справи Дмитра Гройсмана, Андрія Федосова та Олексія Вєренцова.

 

Ще трьома «будяками» року стали голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський, міський голова Харкова Геннадій Кернес та суддя Дзержинського районного суду Харкова Сергій Лазюк.

 

Валерій Хорошковський переміг у номінації «Використання спецслужби для системного обмеження громадянських свобод». За словами організаторів, за його керівництва збільшилася кількість випадків «необґрунтованого втручання в суспільне життя, зазнавали постійного тиску активісти, журналісти та ректори ВНЗ було здійснено істотне обмеження доступу до архівів СБУ про радянське минуле, скасовано рішення про передачу електронних архівів до публічних бібліотек та затримано історика Руслана Забілого»

 

Харківські посадовці Сергій Лазюк та Геннадій Кернес здобули анти премію за «невиправдане застосування сили до громадян для придушення мирних протестів», порушення екологічних прав та ігнорування думки громадськості, призначення 9 червня 2010 року 15 діб адміністративного арешту двом захисникам Харківського міського парку ім. Горького - Андрію Яварницькому та Денису Чернезі, що дало підстави Міжнародній правозахисній організації «Міжнародна амністія» визнати їх в'язнями сумління.

 

«Країна - як поле, там є рослини, що приносять користь суспільству, а є будяки, що стримують ріст усього корисного. Завдання суспільства й влади вчасно виявляти та систематично виполювати будяки! Ми вказуємо суспільству на правозахисних будяків», - зазначив виконавчий директор УГСПЛ Володимир Яворський.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду