Громадські організації стверджують, що влада посилює контроль за їхньою діяльністю

17:39,
31 Жовтня 2011
12632

Громадські організації стверджують, що влада посилює контроль за їхньою діяльністю

17:39,
31 Жовтня 2011
12632
Громадські організації стверджують, що влада посилює контроль за їхньою діяльністю
Податківці та місцеві державні адміністрації збирають дані про ГО

Громадські організації останнім часом зафіксували зростання контролю влади за їхньою діяльністю. Про це йдеться у повідомленні партнерства «Новий громадянин». Зокрема, дані про ГО збирає Державна податкова служба України та держадміністрації.

 

«Нещодавно низка авторитетних громадських організацій, які входять до партнерства "Новий громадянин" (серед них - Інститут медіа права, Творче об'єднання "TOPO" - контактна група в Україні Transparency International та ін.) отримали від районних податкових адміністрацій анкету з дуже детальними запитаннями щодо їхніх персональних даних та діяльності (анкета додається)», - йдеться у повідомленні.

 

Серед питань, зокрема, такі: «Вкажіть, будь ласка, прізвище, ім'я та по-батькові, посаду і контактні дані керівників вашої організації; вкажіть прізвище, ім'я та по-батькові, посаду і контактні дані відповідальних осіб вашої організації; вкажіть прізвище, ім'я та по-батькові, посаду і контактні дані найбільш активного представника вашої організації, до якого можна буде звертатися з питань проведення заходів; наскільки масштабна ваша організація; скажіть основні напрями діяльності вашої організації; які із зазначених напрямів діяльності є пріоритетними; якими результатами діяльності вашої організації ви пишаєтеся; зазначте кількість відділень; чи налаштована ваша організація на співпрацю з ДПС; зазначте інформацію про легалізацію вашої ГО та інші».

 

Також громадські організації зафіксували офіційні звернення обласних та районних держадміністрацій до місцевої влади, у яких ідеться про посилення контролю за місцевими громадськими об'єднаннями.

 

Як приклад наводиться розпорядження управління з питань внутрішньої політики Хмельницької обласної державної адміністрації, яким зобов'язують голів райдержадміністрацій та міських голів «терміново посилити роботу з органами місцевого самоврядування  на предмет моніторингу подання громадсько-політичними об'єднаннями  та окремими громадянами заяв про заплановане проведення акцій протесту, мітингів, зборів громадян, розповсюдження друкованої продукції», а також «невідкладно інформувати управління про заплановане проведення та результати вказаних заходів» за вказаним номером телефону. Така довідка повинна містити «не загальні фрази, а вичерпну інформацію про хід та результати заходу: прізвища та посади організаторів, кількість та категорії учасників, гасла, прапори, список виступаючих та основні тези виступів, оцінка діяльності влади, реакція місцевої влади, результати, заплановані подальші дії, участь в акції народних депутатів, лідерів обласного рівня». У документі також зазначено про посилення відстеження статутної діяльності осередків політичних партій та громадських організацій, які мають політичний ухил.

 

Подібні вказівки місцева влада отримала і від Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації Хмельницької області. Зокрема, у дорученні вказано «звернути особливу увагу на оперативність інформування відділу з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю про заплановані та проведені у населених пунктах району заходи», а також, що «розповсюджувана друкована продукція агітаційного та політичного змісту сканується та невідкладно передається у відділ».

 

Такі кроки влади громадськість розцінює як погіршення умов для ефективного здійснення громадськими організаціями своєї діяльності.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду