Верховна Рада ухвалила закон «Про громадські об’єднання»

18:29,
22 Березня 2012
8529

Верховна Рада ухвалила закон «Про громадські об’єднання»

18:29,
22 Березня 2012
8529
Верховна Рада ухвалила закон «Про громадські об’єднання»

22 березня Верховна Рада ухвалила закон «Про громадські об'єднання», повідомляється на сайті парламенту. За прийняття закону в другому читанні та в цілому проголосували 334 народні депутати.

 

Закон ухвалено з новою назвою, адже відповідний законопроект № 7262-1 було зареєстровано під назвою «Про громадські організації».

 

Законодавчий акт визначає правові та організаційні засади реалізації права на свободу об´єднання, гарантованого Конституцією України та міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об'єднань.

 

Відповідно до закону, громадське об'єднання - це добровільне об'єднання фізичних осіб та (або) юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

 

Документом, зокрема, передбачено:

надання юридичним особам права об´єднуватися для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів;

надання громадським організаціям права діяти на всій території України;

спрощення державної реєстрації громадських об´єднань;

приведення положень щодо контролю за діяльністю громадських об'єднань до європейських стандартів;

спрощення ведення громадською організацією господарської діяльності для реалізації статутних завдань.

 

Законом також встановлюється, що реєстрація громадських об´єднань здійснюється безоплатно, а плата справляється за внесення змін до статуту, видачу дубліката оригіналу свідоцтва про реєстрацію чи статуту громадського об´єднання. Обмежено підстави відмови в реєстрації громадських об´єднань та скорочено термін їх реєстрації до семи робочих днів; громадські організації і громадські спілки можуть здійснювати діяльність як юридичні особи приватного права, так і без статусу юридичної особи.

 

Відповідно до закону, громадські об´єднання зі статусом юридичної особи можуть здійснювати підприємницьку діяльність не лише через створені ними підприємства і товариства, а й безпосередньо, якщо така діяльність відповідає меті громадського об´єднання та сприяє її досягненню.

 

Документом визначено також право громадських об´єднань на участь у роботі консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів, що утворюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування для проведення консультацій з громадськими об´єднаннями та підготовки рекомендацій з питань, що стосуються сфери їхньої діяльності.

 

Закон містить також норму, відповідно до якої громадські організації, легалізовані на момент введення закону в дію, мають протягом п´яти років привести свої статути у відповідність з цим законом на безоплатній основі.

 

Цей законопроект підтримували громадські організації та профільний парламентський комітет.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду