Сам собі журналіст. Як хлопець зробив онлайн-трансляцію Майдану-2013

Сам собі журналіст. Як хлопець зробив онлайн-трансляцію Майдану-2013

12:25,
23 Листопада 2013
16364

Сам собі журналіст. Як хлопець зробив онлайн-трансляцію Майдану-2013

12:25,
23 Листопада 2013
16364
Сам собі журналіст. Як хлопець зробив онлайн-трансляцію Майдану-2013
Сам собі журналіст. Як хлопець зробив онлайн-трансляцію Майдану-2013
«Хлопець з бородою» за одну ніч став відомий тисячам користувачів соцмереж

О, там с бородой я его онлайн трансляцию смотрел», - пише один з коментаторів УП під публікацією облич «Майдану 2013».

 

«Хлопець з бородою» за одну ніч став відомий тисячам користувачів соцмереж. Його «треш-трансляцію» з Майдану, де в ніч на п'ятницю зібралися люди, які виступали проти дій уряду щодо зупинки євроінтеграції, на платформі Ustream дивилось приблизно 4 тисячі людей.

 

Станом на обід п'ятниці кількість переглядів запису трансляції перейшла відмітку у 84 тисячі. «Хлопець з бородою» показав, що кожен, маючи смартфон і доступ до хорошого інтернету, може вести трансляцію «наживо».

 

23-річний випускник КПІ Саша Барабошко (відомий у соцмережах як «Крус Крус») вів трансляцію разом з кількома друзями. Взявши айфон і модем, він просто ходив по Майдану і спілкувався з людьми, розпитуючи, чому вони сюди прийшли. Усе це «наживо» з'являлось на Ustream і активно розшарювалось у соціальних мережах.

 

Ще один його друг просто давав підсвітку з айфону, інші - привезли зарядні пристрої, коли батарея модему розрядилась.

 

У нас купа журналістів, але вони не можуть купити собі модемчик за 800 грн, аби оперативно викладати фоточки в інтсаграм. Люди, у яких це професія, навіть не паряться, аби забезпечити себе якимсь інструментарієм. Мене це бісить», - каже емоційно Саша.

Він не виглядає сонним і втомленим після активної роботи «громадянським журналістом» - каже, що завжди спить з 4 ранку, просто сьогодні ліг трохи пізніше - о 6.

 

Саша досить різкий в своїх оцінках - журналісти у нього «слоупоки», бо надто повільно реагують на новинки і бездумно передруковують тексти, навіть фейки, політики теж «дно» (така у Круса оцінка непрофесійності) - запросто зіпсують будь-яку гарну ідею. А от люди, які прийшли на Майдан - класні. І тут з ним не посперечаєшся.

«Люди, які там були - максимально круті. Я раніше працював арт-директором нічного клубу. Так-от, на Майдані зустрів діджеїв, які ніколи не парились політикою. Підтягнулись туди і smm-щики, керівники агентств», - пригадує Саша.

 

«У тебе є айфон на руках?

То знімай все і викладай, і не кажи, що нічого не можеш»

 

До всіх учасників Майдану-2013 він підходив досить впевнено, іноді навіть нахабно, і відверто коментував, що бачив, звісно, з молодіжним сленгом.

 

«Уроки політичної камасутри», - сказав Крус після чергового виступу політика.

«Дівчата, у вас хлопці є?», «Диви плакат «Юлі волю!», «Ого, глянь, які штани!», - озвучував побачене Саша.

 

Такий підхід подобався не всім: «Я досить нахабно себе поводив, приставав до людей. Адекватна реакція була б, якби хтось сказав «пацани, не знімайте». Я підійшов до хлопців з «Дорожнього контролю», один з них видер у мене з рук телефон і ледь не кинув його на землю».

 

Сам запис трансляції теж не всім сподобався, але хлопці й не намагались надати йому супер-ваги, а так і назвали - «треш-трансляція».

«Коли ми починали це робити, у нас не було взагалі якихось задач, ми це робили for fun. Я кинув посилання трьом друзям, «аби ви не парились, не їхали, а могли дивитись з дому», та кількість глядачів почала дуже активно збільшуватись», - каже Саша.

 

Зараз Саша фрілансом займається маркетингом у соціальних мережах (SMM), тому насправді знав, що на Ustream його дивитимуться не лише друзі.

«Будь-який контент, якщо він унікальний, розходиться швидко», - каже Крус.

Після його четвергової трансляції, активістів, які пробуватимуть таке робити, може побільшати, впевнений хлопець. Але це лише на краще - бо можливостей побачити і відчути атмосферу Майдану теж буде більше.

 

Сам він уважно відстежує новинки подачі інформації у ЗМІ: «Достатньо просто дивитись на те, що роблять росіяни - у них все з'являється раніше. Адже нам ніхто не заважає викидати старі текстовки, брати нові механізми і працювати з ними».

Наприклад, росіяни активно використовували Ustream під час протестів на Болотній площі в Москві, активіти руху Occupy теж робили такі онлайн трансляції, як і учасники заворушень у Туреччині. В Україні цей спосіб подачі інформації ще не прижився, і досвід «майданного онлайнового ефіру» може ситуацію змінити.

 

 
Video streaming by Ustream

Втім, дивитись трансляцію треба таки наживо, а не у записі, каже Крус. 

«Якби я дивився аналогічну трансляцію, я б писав те саме, що й ті бабусі, які коментували: «Заберіть цього неадеквата від камери, що він там питає їх?!». Такий лексикон не всіх влаштовує, і мова моя не найчистіша», - каже посміхаючись Саша.

Втім, з деякими зауваженнями і коментарями важко не погодитись: спосіб подачі інформації у Круса відверто персоналізований і молодіжний, зрештою, як визнає Крус, «нахабний».

 

Саша і раніше використовував соцмережі для своїх протестів. Він пригадує, як разом з друзями записував на Айфон якісь порушення, що виникали у КПІ й одразу публікував на сторінці ректора у «ВКонтакте». Після цього зазвичай проблема вирішувалась.

«У тебе є айфон на руках? То знімай все і викладай, і не кажи, що нічого не можеш», - кажерецепт такого громадського активізму.

 

- Ти сьогодні підеш на Майдан? Зніматимеш знову? - питаю.

- Піду, але не впевнений, що зніматиму. Апаратуру теж прихоплю, - додає він посміхаючись.

А потім каже: «Треба адекватно себе оцінювати. Слава одного дня мене не цікавить».

 

Галина Титиш, «Українська правда. Життя»

Фото - http://life.pravda.com.ua

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду