«Рух Чесно» відкрив онлайн-музей агітації та політичного трешу

«Рух Чесно» відкрив онлайн-музей агітації та політичного трешу

19:37,
22 Квітня 2021
1509

«Рух Чесно» відкрив онлайн-музей агітації та політичного трешу

19:37,
22 Квітня 2021
1509
«Рух Чесно» відкрив онлайн-музей агітації та політичного трешу
«Рух Чесно» відкрив онлайн-музей агітації та політичного трешу
Це перший в Україні музей, присвячений політичній агітації.

Музей презентували у форматі онлайн 20 квітня, до другої річниці президентських виборів. Як зауважив «Рух Чесно», ціль проєкту — зберегти політичну пам’ять громадян і можливість прослідкувати еволюцію політичної культури. Відвідувачі можуть проглянути онлайн-виставки та ознайомитися з інструментами, які використовували політики для комунікації з виборцями.

Відкривали музей координаторка «Руху Чесно» Віта Думанська, головна редакторка видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва та комунікаційниця Архіву національної пам’яті Дарина Рогачук. Вони презентували три тематичних виставки: «90-ті: як творилась державність», «Битва за булаву» та «Великодня гречка».

Вигляд головної сторінки музею

Спікерки також обговорили особливості виборчих кампаній і політичної агітації в Україні, а також коротку політичну пам'ять українців.

Наприклад, Севгіль Мусаєва звернула увагу на спільні ознаки президентських кампаній в Україні. Перша тенденція — акцент на корупції. За її словами, вперше цей меседж використав кандидат Леонід Кучма, звернувши увагу спільноти на заміський будинок Леоніда Кравчука. «З 1994-го до 2019-го "будиночок" пройшов крізь гасла "бандитам — тюрми!" під час Помаранчевої революції і трансформувався у "весна прийде — саджати будемо". У принципі, нічого не змінюється. Усі розуміють, що корупція — основна проблема, яка не дозволяє нам рухатися, і всі політичні лідери цю історію використовують», — пояснила спікерка. Інші спільні тенденції, за словами Севгіль Мусаєвої, — протистояння східного і західного регіонів, поділ на проєвропейські та проросійські сили. «У підсумку все це призвело до того, що ми бачимо на Сході країни, у Криму, і це відповідальність політтехнологів, які це робили», — наголосила вона. Третя тенденція — підкуп виборців, зокрема й залучення артистів, резюмувала Севгіль Мусаєва. Вона додала, що в 1994 році «напевно, були останні більш-менш цивілізовані вибори, окрім деяких заяв».

Севгіль Мусаєва, Дарина Рогачук, Віта Думанська

Зазначається, що база музею, «Архів політичної агітації», нараховує 3000 експонатів. Це листівки, плакати, календарі, предмети інтер’єру, одяг тощо від 90-х і до сучасності.

«Це дійсно найбільша колекція агітації та передвиборчого трешу в Україні. Тут можна простежити весь шлях еволюції агітації — від перших газет до телесеріалів. Дуже важливо не просто зберегти політичну пам’ять, а сформувати якісно нову політичну культуру в агітаційних процесах. Під час виборчих кампаній політики мають забути про трешову агітацію і гречкосійство. Виборці мають від них очікувати нових підходів: формування стратегії розвитку громад, програмних обіцянок та їх виконання. Наразі ж виглядає так, що більшість програм політиків, які є в нас у колекції, — це кладовище передвиборчих обіцянок», — зазначила Віта Думанська.

«Рух Чесно» планує постійно розширювати експозицію. Поповнити колекцію може кожен охочий.

«Особливо просимо ділитися своїми агітками тих, хто має їх з часів 90-х, коли Радянський Союз розвалювався. Ці експонати зараз особливо рідкісні і цінні. Тоді формувалася українська незалежна демократична політика. Зараз, на жаль, вибори і треш стали синонімами. 90-ті — це час, коли українці цікавилися політикою і прагнули до створення української незалежної держави», — сказала Дарина Рогачук. 

Онлайн-музей є продовженням офлайн-виставок Музею виборчого трешу. У 2019 році проєкт проходив в Національному музеї історії України, а у 2020-му ініціативу реалізували в регіонах. З початку 2021 року зібрану колекцію почали оцифровувати та переносити в онлайн-формат.

Нагадаємо, що раніше «ЗМІ для змін» повідомляв, що «Чесно» запускає онлайн музей політичної агітації.

Ми також писали, що «Чесно» виграв у першій і другій інстанції суди за позовом народної депутатки 8-го скликання Вікторії Пташник. Політикиня повідомила, що подаватиме касацію. Справа стосується оприлюдненої інформації в публікації, яку позивачка вважає недостовірною та вимагає спростувати.

Раніше лідерка «Руху Чесно» Віта Думанська розповіла в інтерв’ю про свій шлях до громадського сектору, плани «Чесно» у форматі окремої організації, співпрацю та конкуренцію в громадському секторі, реакцію політиків на прищеплення виборцям «довгої» політичної пам'яті, а також про те, де в Україні краща ситуація з гендерним балансом.

Скриншоти з презентації онлайн-музею агітації, фото «Руху Чесно»

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду